Bakan Bayraktar, Azerbaycan Resmi Devlet Televizyonu AZTV’deki bir programda önemli değerlendirmelerde bulundu.
Türkiye ile Azerbaycan arasındaki enerji iş birliğinin dünya genelinde bir örnek teşkil ettiğini vurgulayan Bayraktar, “Özellikle Avrupa’nın doğalgaz arz güvenliği için geliştirdiğimiz projeler büyük bir öneme sahiptir. Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru Hattı sayesinde bu hattın taşıdığı günlük 700 bin varillik petrol, dünya pazarında dengeli bir arz sağlamaktadır.” şeklinde konuştu.
Bayraktar, iş birliğinin temel taşlarından biri olan TANAP ve TAP boru hatları ile Hazar Denizi’nden Türkiye üzerinden Avrupa’ya doğalgaz taşımak için inşa edilen altyapının kapasitesinin 32 milyar metreküp olduğunu ifade etti. Ayrıca, Azerbaycan’ın 2027 yılına kadar Avrupa’ya ihraç edeceği gaz miktarını iki katına çıkarma hedefinin altyapısının hazır olduğu konusunda bilgi verdi.
Hazar Denizi’ndeki gaz üretim yatırımlarının teşvik edilmesi gerektiğini aktaran Bayraktar, konu hakkında şu şekilde devam etti:
“Bu alanda üzerimize düşeni en iyi şekilde yerine getirmeye gayret ediyoruz. Türkiye, büyük bir doğalgaz pazarı olma özelliği taşıyor ve önümüzdeki 15 yıl boyunca Azerbaycan’dan gelecek ek kapasiteleri karşılayabilecek iç piyasa kapasitemiz mevcut. Türkiye, büyüyen sanayisi, ekonomisi ve artan nüfusu ile uzun dönemli alım taahhütlerinde güven vermektedir. Bu mesajı Azerbaycan’daki ilgili muhataplarımıza ve SOCAR’a uzun yıllardır aktarıyoruz. Avrupa Birliği de bu konuda kararını netleştirdiğinde, TANAP’ın tam kapasite ile çalışması mümkün olacaktır.”
Bayraktar, Iğdır-Nahçıvan Doğal Gaz Boru Hattı’nın iki ülke arasındaki boru hatlarına katıldığını belirterek, “Türkiye üzerinden Nahçıvan’a 30 yıl boyunca doğalgaz tedarik edebilecek altyapıyı oluşturmayı başardık.” dedi.
Ayrıca, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 24. Taraflar Konferansı’nda (COP24) gündeme gelen “yeşil enerji koridoru” projesine de değinen Bayraktar, şunları söyledi:
“Bulgaristan, Türkiye, Gürcistan ve Azerbaycan arasında geliştirdiğimiz projeyle, Azerbaycan’da üretilen elektriğin Türkiye’ye ve oradan da Avrupa’ya taşınmasına yönelik çalışmalar sürdürülüyor. Birkaç gün içinde Güney Gaz Koridoru’nun yıllık toplantılarında bu dört ülke olarak bir anlaşma imzalayacağız. Yani bahsettiğimiz dört boru hattına elektrik iletim hatları da eklenmiş olacak. Sadece doğalgaz ve petrol alanında değil, elektrik alanında da Türkiye ve Avrupa’nın enerji arz güvenliğine katkı sunacak yeni bir projeyi Azerbaycan ile hayata geçireceğiz.”