Emlak Sektöründe Yeni Dönem: Elektronik İlan Doğrulama Sistemi Hayata Geçti
Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) ile emlak sektöründe önemli bir değişim yaşandı. Evini satmak ya da kiralamak isteyen bireyler, yetkilendirdikleri emlak danışmanlarını e-devlet üzerinden seçerek ilan verebilecek. Sahte ilanların önüne geçmek amacıyla hayata geçirilen bu sistemle ilgili açıklamalarda bulunan Elfi Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Özkan Aydemir, artık kayıt dışı işlemlerle ve sahte ilanlarla mağdur olan vatandaşların büyük oranda korunacağını ifade etti. Aydemir, “1 Ocak 2025 tarihinden itibaren sistemin tam olarak uygulanacak olması emlak sektörü için yeni bir dönem başlatacak. EİDS yetki doğrulama uygulaması hem satılık hem de kiralık taşınmaz ilanları için zorunlu hale gelecek. İlan verme ve yetkilendirme süreçlerinde dikkat edilmesi gereken noktalar mevcut” şeklinde konuştu.
Elektronik İlan Doğrulama Sistemi Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Özkan Aydemir, elektronik ilan doğrulama sistemi ile ilgili önemli beş maddeyi sıraladı:
-
"Evinizi satmak ya da kiralamak için kaç emlak danışmanına yetki verilebilir? Yeni sisteme göre birden fazla emlak işletmesinin yetkilendirilmesi mümkün olacak. İlan platformlarında aynı taşınmaza ilişkin başka ilan bulunması durumunda, diğer ilana ait fiyat, proje ve ilan bilgilerini içeren bağlantılara yer verilecek."
-
"Kiralık taşınmaz ilanlarının da doğrulanması ve yetkilendirilmesi zorunlu olacak mı? Elektronik İlan Doğrulama sistemi ve yetki doğrulama uygulaması hem satılık hem de kiralık taşınmaz ilanları için zorunlu hale gelecektir."
-
"Yetkilendirme süresi ne kadar olacak? Satmak ya da kiralamak istenen taşınmazlara ait yetkilendirmenin süresi asgari 3 ay olacak ve bu süre taşınmaz sahibi tarafından uzatılabilecektir."
-
"Yetkilendirme yapıldıktan sonra, verilen yetkinin iptali mümkün olacak mı? Taşınmaz sahibi tarafından verilen yetkinin iptali mümkündür. Ancak yetkilendirmenin iptali durumunda ilan otomatik olarak yayımdan kalkmayacaktır."
- "Vatandaşlar yetkilendirme olmadan ilan verebilecek mi? Kişi, kendisi ve birinci derece akrabası, eşi, annesi, babası ve çocuklarının üzerine olan gayrimenkullerle ilgili ilanı doğrulanmış olarak yayınlayabilecektir."
Özkan Aydemir, sosyal medya platformlarında bazı ilanların yanıltıcı ve sahte bulunması dolayısıyla Ticaret Bakanlığı’nın denetimlerini artıracağını vurguladı. "Sosyal medya platformları incelenerek kaçak gayrimenkul ilanlarının verilmesinin önüne geçilecektir. Bu sayede tüketicileri mağdur eden ve manipülasyonlara yol açan ilanlar tamamen ortadan kaldırılacaktır. Tüketicileri yanıltma ya da dolandırma amacıyla hazırlanan sahte ilanlarda özellikle dikkat çekici hususlardan biri, ilana konulan taşınmaza ait görsellerin ve fiyatlarının uyumsuz olmasıdır. Örneğin; sahte olarak ilan edilen taşınmazın fiyatı, emsallerinin çok altında sunulmaktadır. Fiyatın düşük olduğunu gören tüketiciler ilanı aradıklarında ya da taşınmazı görmek istediklerinde kendilerinden kapora adı altında bir ücret istenmektedir. Normal şartlarda yetkili bir emlak danışmanı telefonda ya da sözleşme yapılmadan bir ücret talep etmemektedir” dedi.