Emeklilik dilekçesinin verildiği tarihteki güncelleme katsayısı, emekli aylığını etkileyen kritik bir unsurdur. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), emeklinin aylığını bağlarken, kişinin çalışma hayatı boyunca kuruma bildirilen prime esas kazançlarına, prim ödeme gün sayısına ve aylık bağlama oranına tabidir.
Yüksek enflasyon dönemlerinde, emeklilik dilekçesinin teslim tarihi, bağlanacak ilk aylığın tutarı açısından büyük bir önem kazanıyor. Türkiye Gazetesi Yazarı ve Sosyal Güvenlik Uzmanı İsa Karakaş, hangi tarihlerde emekli olmanın daha avantajlı olduğunu İhlas Haber Ajansı muhabirine anlattı.
Karakaş, 2023 yılı için yapılan hesaplamalarda, emeklilik dilekçesi verilen tarihin 2024’e göre daha avantajlı olduğu sonucuna ulaştıklarını, ancak bunun büyük bir oran teşkil etmediğini belirtti. Bu yıl için hesaplanan oranların oldukça yüksek olduğunu vurguladı ve bunun Türkiye tarihindeki en yüksek oran olduğuna dikkat çekti.
Karakaş, emeklilik maaşlarının belirlenmesinde SGK’nın mevzuatına göre tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ve gelişme hızının dikkate alındığını ifade etti. Geçtiğimiz yıl için TÜFE ve gelişme hızını incelediğinde, 2024 yılı için verilen emeklilik dilekçelerinin %64,77’lik bir enflasyon oranı ile %4,5’lik bir gelişme hızını baz aldığını söyleyerek, güncelleme katsayısının yaklaşık %66,12 olduğunu aktardı. Ayrıca, 2023 Ocak ayında TÜFE bazlı zam oranının %37,57 olduğunu ancak hükümetin %11,68’lik bir eşitleme yaparak zam oranını %49,25’e çıkardığını belirtti. Temmuz ayında ise %24,73’lük bir zam yapıldığını ifade etti. Böylece SSK ve BAĞ-KUR’luların maaşlarında toplamda %87’ye varan bir artış meydana geldi.
Karakaş, 2024 ile 2025 yılları karşılaştırıldığında, bu yıl emekli olacaklarından daha avantajlı olduklarını vurguladı. 2024 yılında emekli olmanın, 2025 yılına göre önemli bir avantaj sağladığını belirtti. Henüz dört aylık enflasyon verilerinin tam olarak netleşmemiş olduğunu, OVP ile güncellenen enflasyon oranlarının %41,5 olduğunu, bu oranın %42, %45 ya da %46 olsa bile her durumda 2024 yılında emekli olmanın, 2025 yılında emekli olanlara göre en az %30 daha yüksek maaş getireceğini kaydetti.
Karakaş’ın hesaplamalarına göre, değişik enflasyon verileri göz önünde bulundurulduğunda, bu farkın %31.8 ile %37 arasında olacağı öngörülmektedir. Aynı sürelerde çalışmış ve aynı prime esas kazançlar üzerinden SGK’ye bildirimde bulunan bir SSK’lı veya BAĞ-KUR’lu, 2024 Aralık yerine 2025 Ocak’ta emekli olduğunda maaşının %30 daha düşük olmasını kabul edilemez bir fark olarak değerlendirdi. Bu durumun yalnızca SSK ve BAĞ-KUR’lu emeklileri etkilediğini, memur emeklilerini kapsam dışında bıraktığını da belirtti.
Karakaş, EYT düzenlemesi ile Türkiye’de en çok emekli olan vatandaş sayısının 2023 yılında gerçekleştiğini ifade ederek, 2024 yılında emekli olmayı planlayanların sayısının 2023’ten yüksek olabileceğini belirtti. 8 Eylül 2025 tarihinin, emekli olamayan SSK ve BAĞ-KUR EYT’lileri için 25 yıllık sigorta süresini doldurmuş olacağını vurguladı. Aktif-pasif dengesinin EYT düzenlemesi öncesinde 2,1 iken, EYT ile birlikte 1,5’in altına düştüğünü hatırlatan Karakaş, 2024’te ortaya çıkan bu yüksek farkın daha da düşebileceği yönünde değerlendirmelerde bulundu.
#Emeklilik #SGK #Enflasyon #EYT #SosyalGüvenlik