Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Dilek Necioğlu Örken, Covid-19’un beyin üzerindeki etkilerini detaylandırıyor:
“Bazı bireylerde bu etkiler nispeten hafif ve kısa süreli olabiliyorken, diğerlerinde kalıcı bilişsel bozulmalar meydana gelebiliyor. Bu durumun nedenlerine dair bazı ipuçları mevcut. Enfeksiyon ile nörodejenerasyon arasında bir biyolojik etkileşim bulunuyor. Covid-19’u atlatan kişilerde, nörodejeneratif belirteçlerin seviyeleri, bu tür hastalıkları olmaksızın bile, enfeksiyon sonrası yükselebiliyor. Ayrıca, belirli bağışıklık tepkileri aracılığıyla santral sinir sistemine zarar verebileceği düşünülüyor. Daha önce İngiltere beyin biyo-bankasından elde edilen veriler, hem limbik sistemde hem also koku alma yollarında beyin hacminde küçülme göstermişti. Bu durum, koku alma bozukluğu ve bilişin etkilenmesinin aynı semptomlar grubunda yuvalanabileceğine işaret ediyor.
Şu anda gerçekleştirilen bu çalışmada, dünyadan farklı ülkelerden hasta grupları toplanıyor. Arjantin, Kanada, Şili, Yunanistan, Hindistan, İtalya, Rusya ve İngiltere’den yaklaşık 3537 kişi üzerinde yoğunlaşılıyor. Bu grubun 2105’i Covid-19 geçirmiş, 1432’si ise kontrol grubu olarak dikkate alınmıştır. Bu katılımcılara zihinsel olarak çeşitli testler uygulandığında, genç ve orta yaşlı erişkinlerde hafif dikkat odaklanma bozuklukları tespit edilirken, yaşlı yetişkinlerde bellek, dil ve yürütme işlevlerinde daha ciddi bozulmalar kaydedilmiştir. Dolayısıyla, yaş ilerledikçe bilişsel fonksiyonlarda belirgin bir düşüş söz konusu. Ayrıca, hastalığı ağır geçiren ve koku alma bozukluğu yaşayan bireylerde bu bozuklukların daha fazla olduğu görülüyor.
Bu çalışma, Covid-19’un özellikle yaşlı bireyler üzerinde derin ve kalıcı etkiler yaratabileceğini ortaya koymakta. Genç erişkinlerde dikkat üzerinde daha seçici bir bozulma gözlemlenirken, 59 yaş ve üzerindeki yaşlılarda ise hafif orta şiddette bunama ve erken Alzheimer hastalığından ayırt edilemeyecek türde bellek, dil ve yürütücü işlev bozuklukları belirleniyor.