CBO, “Federal Borç ve Yasal Sınır” adlı raporunu kamuoyuyla paylaştı.
Raporda, ABD Hazinesi’nin mevcut borç limitinin 36,1 trilyon dolara ulaştığı hatırlatıldı. Borç limitinin sabit kalması durumunda, hükümetin olağanüstü önlemler kullanarak sağladığı borçlanma yeteneğinin ağustos veya eylül ayında sona erebileceği öngörülüyor.
Bununla birlikte, raporda belirtilen tarihin kesin olmadığı ve aradaki aylarda gerçekleşecek gelir tahsilatlarının ve harcamaların CBO’nun tahminlerinden farklı olabileceği vurgulandı. Borç limitinin, olağanüstü önlemler tükenmeden artırılmaması ya da askıya alınmaması halinde, hükümetin yükümlülüklerini yerine getiremeyeceği ifade ediliyor. Böyle bir durumda hükümetin bazı harcama ödemelerini ertelemek ya da borç yükümlülüklerini yerine getirmemek durumuyla karşı karşıya kalabileceği belirtiliyor.
BORÇ LİMİTİ NEDİR?
ABD’de borç limiti, “hükümetin mevcut yasal yükümlülüklerini yerine getirmek için borçlanma yetkisine sahip olduğu toplam miktar” anlamına geliyor.
ABD Hazinesi, Kongre tarafından belirlenen limite ulaşıldığı sürece borçlanma yetkisine sahip. Borç limitine erişildiğinde federal hükümet, borç miktarını artıramaz; yalnızca elindeki nakit ve gelirleri harcama imkanına sahip. Limitin artırılması ise Kongre’den geçecek bir yasa ile mümkün olabiliyor.
Son olarak, ABD federal hükümeti 2023 yılı başlarında 31,4 trilyon dolarlık borç limitine ulaşmıştı. Borç limiti, ABD Kongresi’nde süren uzun müzakerelerin ardından Haziran 2023 itibarıyla 1 Ocak 2025’e kadar askıya alınmıştı. ABD Hazinesi, 36,1 trilyon doları aşan mevcut borç limitinin etkilerini azaltmak için olağanüstü tedbirleri devreye sokmuştu.