Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu hattı, Türk dünyasını karadan birleştiren ve Zengezur Koridoru’na takviye sağlayan bir proje olarak önemli bir rol üstleniyor. Geçtiğimiz yıl mayıs ayında Gürcistan’ın yol bakım çalışmaları nedeniyle kapatılan demir yolu hattı, yapılan modernizasyon ve genişletme çalışmalarının ardından tekrar yük taşımacılığına başladı.
Bu kapsamda, Azerbaycan’dan yola çıkan ilk tren Türkiye’ye gelerek Adana Yenice’ye kadar 20 vagon “Plastik Ham Maddesi” taşıdı. Aynı şekilde, Türkiye’den Azerbaycan’a gerçekleşen ilk tren ise 440 ton “Soda Külü” yüklü bir ihracat treniydi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun verdiği bilgilere göre, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı bugüne kadar toplam 1 milyon 470 bin ton yük taşıdı. Bu hattın Orta Koridor ve Zengezur Koridoru’nun etkinliğini artırarak bölgede ticareti canlandırması bekleniyor.
Bakan Uraloğlu ayrıca, Türkiye ile Çin arasında Orta Koridor ve Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı üzerinden gerçekleştirilen taşımalarda lojistik merkez olarak hizmet verecek olan Kars Lojistik Merkezi’nin 2021 yılında hizmete açıldığını belirtti.
Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu hattı 829 kilometrelik bir güzergahı kapsayarak Azerbaycan’ın başkenti Bakü’den başlayıp Gürcistan’ın Tiflis ve Ahılkelek şehirlerinden geçerek Kars’a kadar uzanıyor. Bu sayede Avrupa ile Çin arasında kesintisiz yük taşımacılığı gerçekleştirilebiliyor.
Geçtiğimiz yılda yaşanan depremler sonrasında ise Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı ile Çin’den Türkiye’ye 200 konteyner içinde 50 bin adet yaşam çadırı taşındı. Bu gibi taşımacılıkların artarak devam etmesi ve hattın daha etkin kullanılması hedefleniyor.