Türkiye ile Avrupa Yatırım Bankası (AYB) arasındaki işbirliğinin yeniden başlaması için süreç başlatıldığı bildirildi. Sözcü, yazdığı değerlendirmede, “AB Konseyi kararlarında önerildiği gibi aşamalı, orantılı ve geri döndürülebilir bir şekilde Türkiye ile olası bir yeniden angajmana ilişkin bu süreç başlatıldı.” ifadelerine yer verdi.
Sözcü’nün üzerine vurgu yaptığı üzere, AYB’nin yeni faaliyetleri, iklim eylemi, yeşil dönüşüm, depremlerin ardından yapılan iyileştirme çalışmaları ve göç gibi alanlarda Türkiye ve AB’nin ortak çıkarlarını desteklemeyi hedefliyor.
AYB’nin Türkiye’deki varlığına ilişkin önemli bir bilgi de aktarıldı. Sözcü, “AYB Global, Türkiye’de faaliyet göstermeye başladığı 1965’ten bu yana 30 milyar avrodan fazla finansman sağlamıştır.” açıklamasında bulundu. Ayrıca, bankanın, 6 Şubat 2023’te meydana gelen depremlerden etkilenen illerde su ve atık su altyapısının yenilenmesi için 400 milyon avroluk bir kredi anlaşması yaptığını hatırlattı.
TÜRKİYE’DE FAALİYETİN DURMASI
AB’nin mali kuruluşu AYB, 2019 yılında Türkiye’deki faaliyetlerini durdurmuştu. Bu karar, Doğu Akdeniz’deki petrol ve doğal gaz arama çalışmaları nedeniyle yaşanan gerilimlerin ardından alınmıştı.
Faaliyetlerin durmasıyla birlikte, katılım müzakerelerinin askıya alınması, Gümrük Birliği’nin güncellenmemesi, üst düzey diyalogların kesilmesi, katılım öncesi mali yardım fonlarının azaltılması, AYB kredilerinin dondurulması ve havacılık müzakerelerinin durdurulmasına yönelik kararlar, Türkiye-AB ilişkileri üzerinde olumsuz etki yarattı.
KREDİLERİN ASKIYA ALINMASI
Son zamanlardaki diplomatik gelişmeler, Türkiye-AB ilişkilerinin geleceği hakkında umut verici bir atmosfer oluşturmuş olsa da, 2019’daki kararların olumsuz etkileri hâlâ sürmektedir. Bu kararlar