ABD merkezli teknoloji devi Apple, sesli asistanı ‘Siri’nin kullanıcıların gizliliğini ihlal ettiği gerekçesiyle açılan toplu davada 95 milyon dolarlık bir anlaşma yapmayı kabul etti. Bu gelişme, firmanın telefonunu kullanan 52 yıllık avukat Senih Özay tarafından başlatılan hukuki süreçle ilgili bir arka plan oluşturuyor. Özay, avukatı Murat Fatih Ülkü aracılığıyla, ‘Türk vatandaşlarının da hakları, temel hak ve özgürlükleri ile özel hayatın gizliliği’ olduğunu ifade ederek yasal adımlar atmaya karar verdi. Sürecin ilk aşaması olarak, 13 Ocak’ta Konak Tüketici Sorunları Hakem Heyeti’ne başvuru yapıldı.
“AMERİKA’DA OLDUĞU GİBİ TÜRKİYE’DE DE HESAP SORULSUN”
Davayı başlatan Senih Özay, “Amerika’da mahkemenin Siri’nin aldığı konuşmaları saklayıp reklamlarda kullanabileceği veya satabileceği iddiasıyla tazminat verdiğini gördük. 95 milyon dolarlık bir protokol yapıldı. 52 yıllık avukatım ve konuşmalarımın izinsiz bir şekilde alınarak hukuksuzluk yapılma ihtimali var. Amerika’da olduğu gibi Türkiye’de de bu durumun hesabı sorulmalı” şeklinde konuştu.
“BU SÜREÇ BELLİ BİR AŞAMA KAYDETTİ”
Senih Özay’ın avukatı Murat Fatih Ülkü, Siri uygulamasını kullanan telefonların sahibi firmanın uygulamanın yalnızca “Hey Siri” tetikleyicisiyle devreye girdiğini savunduğunu belirtti. Ancak, bu uygulamanın sürekli dinleme yapabilmesi için gereken koşullar hakkında şüpheler bulunduğunu ifade eden Ülkü, sürecin önemli bir aşamaya geldiğini kaydetti. Apple’ın yaptığı açıklamalarda örtülü şekilde dinlemenin gerçekleştirildi