USD38,29
%0.06
EURO43,66
%-0.08
EURO/USD1,14
%-0.26
BIST9.312,13
%-0.1
Petrol67,86
%0.62
GR. ALTIN4.151,42
%-0.23
BTC3.530.029,90
%-1.01
  1. Haberler
  2. Dünya
  3. Balıkçı Yüzüğü’nün İmhası ve Yeni Gelenekler

Balıkçı Yüzüğü’nün İmhası ve Yeni Gelenekler

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

13. yüzyıla kadar uzanan tarihiyle Balıkçı Yüzüğü, papalık sembollerinin en bilinenlerinden biridir. Katolik inancına göre, bu yüzük ilk papa olarak kabul edilen ve aynı zamanda balıkçı olan Aziz Petrus’un adını taşımaktadır. Papa Francis, görev süresi boyunca 12 yıl boyunca bu yüzüğü törensel etkinliklerde taktı ve birçok Hristiyan tarafından öpülmesine imkân tanıdı. Ancak bu durum, hijyenle ilgili tartışmalara da yol açtı.

88 yaşında Paskalya Pazartesi günü hayatını kaybeden Papa Francis’in ardından, gelenek gereği yüzüğü Vatikan duvarları içerisinde imha edildi. Bu ritüelin kökeni pratik bir amaca dayanmaktadır. Balıkçı Yüzüğü, ayrıca çeşitli belgelerin ve mektupların resmi mührü olarak kullanılıyordu. Her yeni papa için özel olarak üretilen bu mühürler, sahte belgelerin önüne geçmek amacıyla çekiçle kırılmaktaydı. Bu uygulama, 1521’den 2013 yılına kadar devam etti.

“SOSYAL MEDYA HESABININ GİRİŞ BİLGİLERİ”

CNN’in Vatikan muhabiri Christopher Lamb, konuyla ilgili olarak “Bu, sosyal medya hesabının giriş bilgilerini elinden almak gibi bir şeydi. Amaç, sahte mühürlerle belgeler düzenlenmesini engellemekti” açıklamasını yaptı.

Yüzükler artık mühür olarak kullanılmasa da bu gelenek hâlâ sürdürülüyor. 2013 yılında Papa 16. Benediktus’un istifasıyla yeni bir uygulama ortaya çıktı. Yüzük tamamen yok edilmek yerine, üzerine çekiçle derin bir haç işlenerek geçersiz hale getirilmeye başlandı.

Christopher Lamb’e göre, bu yeni yöntemin tercih edilmesinin nedeni sahtecilik ihtimalinin artık oldukça düşük görülmesi.

BALIKÇI YÜZÜĞÜ NASIL KULLANILDI?

Balıkçı Yüzüğü, her papalık döneminde farklı şekillerde kullanılmıştır. Bazı papalar, örneğin Papa Benedictus XVI, bu yüzüğü günlük olarak takarken, Papa John Paul II genellikle başka bir yüzük veya haç formundaki yüzüğü tercih etti. Papa Francis ise resmi törenlerde Balıkçı Yüzüğü’nü takmayı seçerken, gündelik yaşamında kardinal olduğu dönemden kalma sade bir gümüş yüzüğü tercih etti.

Francis’in yüzüğünün öpülmesinden rahatsız olduğu yönünde söylentiler vardı. 2019’da çekilen bir videoda, yüzüğünü öpmek isteyenlerin elini defalarca çektiği gözlemlenmişti. Vatikan, bu tutumun hijyen kaygılarına dayandığını belirtmiştir.

Francis’in halkla ilişkilerde samimi bir tavır benimsediği, insanlarla el sıkışmayı ya da kucaklaşmayı tercih ettiği, bu nedenle kimsenin önünde eğilip yüzüğünü öpmesini beklemediği ifade edilmektedir.

“GERİ DÖNÜŞTÜRÜLMÜŞ” YÜZÜK

Yüzyıllar boyunca Balıkçı Yüzüğü’nün tasarımı çeşitli değişikliklere uğradı. Genellikle Aziz Petrus’un ve kutsal anahtarların yer aldığı yüzükler, dönemin modasına ve papanın kişisel tarzına göre biçimlendi. Yeni papa için geleneksel olarak kuyumculara özel yüzük yaptırılırken, Papa Francis bu geleneği bozan bir tercih yaparak yeni

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
_ok_yi
Çok İyi
Balıkçı Yüzüğü’nün İmhası ve Yeni Gelenekler
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Sondaki Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!