Pakistan, yasal belgeleri bulunmayan ya da Afgan Vatandaş Kartı (ACC) sahibi olan Afgan vatandaşlarına 31 Mart tarihine kadar ülkelerine dönmeleri için bir uyarı yapmıştı. Bu süre, daha sonra 30 Nisan’a kadar uzatıldı.
İslamabad yönetimi, Mart ayından bu yana 30 Nisan’da sona erecek geri dönüş sürecinin bir parçası olarak 80 binden fazla Afgan vatandaşını sınır dışı etti.
İçişleri Bakanlığı Danışmanı Talal Chaudhry, başkent İslamabad’da düzenlediği basın toplantısında, Afgan vatandaşlarının dönüş tarihinin 30 Nisan olduğunu belirterek, yalnızca geçerli vizeleri olan Afgan vatandaşlarının ülkede kalmasına izin verileceğini açıkladı.
YASA DIŞI GÖÇMENLER HEDEF ALINIYOR
Pakistan, 2023 yılının sonunda devreye alınan Yasadışı Yabancıların Geri Dönüş Planı ile birlikte, Afgan Vatandaş Kartı (ACC) sahipleri ve yasa dışı göçmenleri hedef alıyor.
Pakistan Dışişleri Bakanı Ishaq Dar, yarın Afganistan’ın başkenti Kabil’de üst düzey temaslarda bulunacak. Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, görüşmelerde Pakistan-Afganistan ilişkilerinin yanı sıra güvenlik, ticaret, halklar arasındaki bağlar ve ortak çıkarların derinleştirilmesi gibi konuların ele alınacağı ifade edildi.
PAKİSTAN-AFGANİSTAN İLİŞKİLERİ
Komşu ülkeler arasındaki ilişkiler, Taliban’ın 2021’de iktidara gelmesiyle birlikte olumsuz bir seyir izlemeye başladı. Pakistan, ülkedeki intihar saldırılarındaki artışın ardından 2023 yılında Afgan vatandaşlarını sınır dışı etme kararı almıştı.
Pakistan, Afgan vatandaşlarını ülkedeki saldırılarla ilişkilendirirken, Afganistan’daki Taliban hükümetini de Pakistan karşıtı militanları barındırmakla suçluyor. Taliban hükümeti bu suçlamaları reddederken, Pakistan’ın güvenlik sorunlarının kendi iç meselesi olduğunu savunuyor.