Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oğuzhan Yanar, özel laboratuvarlarda yetiştirilebilen siyah asker sineği (Hermetia illucens) türünün, biyolojik atıkların geri dönüşümünde önemli bir rol oynayabileceğine dikkat çekti. Bu böceğin organik atıkları hızla verimli gübreye dönüştürdüğünü belirten Yanar, bu sürecin tarımsal üretkenliği artırarak çevre kirliliğini önemli ölçüde azalttığını ifade etti. Ayrıca, biyoteknoloji ve sürdürülebilir tarım açısından da büyük bir potansiyele sahip olduğunu vurguladı.
“DEVLET DESTEKLİ PROJELERLE ÜRETİMİNİN TEŞVİK EDİLMESİ GEREKİYOR”
Yanar, bu türün biyolojik döngüye yaptığı katkının büyüklüğüne dikkat çekerek, “Hem atık yönetimi hem de sürdürülebilir tarım için devlet destekli projelerle üretimin teşvik edilmesi gerekiyor. Aynı zamanda, protein açısından zengin larvalarının hayvan yemi olarak da kullanılabileceğini belirtti.”
SIFIR ATIK KONUSUNUN ÖNEMİ
Sıfır atık konusunun giderek daha fazla önem kazandığı Türkiye’de, birçok atığı tüketebilen ‘siyah asker sineği’ üzerine bilgi paylaşımı yapan Doç. Dr. Oğuzhan Yanar, Canik İmam Hatip Ortaokulu’nda öğrencilere yönelik bilgilendirme etkinliği gerçekleştirdi. Yanar, burada öğrencilere bu böceğin özelliklerini anlattı.
Uygulamalı eğitim sırasında Yanar, çocukların yediği elma, armut gibi meyve atıklarını böceklerin bulunduğu kutuya koymalarını sağladı. Öğrenciler, böceklerin dakikalar içinde atıkları nasıl tükettiğini görerek şaşkınlık yaşadı.