ABD’de gerçekleştirilen bir anket, Başkan Donald Trump’ın ekonomi politikalarına duyulan desteğin gerilediğini gözler önüne serdi.
CBS News tarafından pazar günü açıklanan anket sonuçlarına göre, Trump’ın ekonomiyi yönetme biçimine ve enflasyon ile ilgili tutumuna olan destek, her biri 4 puan olmak üzere düşüş gösterdi. Bu gerileme, Trump’ın özellikle Çin ile yaşadığı ticaret savaşı çerçevesinde uyguladığı gümrük tarifeleriyle bağlantılı olarak kaydedildi.
TOPLAM DESTEKTE GÖRÜLEN DÜŞÜŞ
USA Today’in aktardığı verilere göre, ankete katılan 2,410 ABD vatandaşından yüzde 44’ü Trump’ın ekonomi yönetimini onayladığını belirtti. Enflasyonla mücadele konusundaki yaklaşımını destekleyenlerin oranı ise yüzde 40 olarak tespit edildi. Bu, 30 Mart’taki anket sonuçlarına kıyasla 4 puanlık bir gerileme anlamına geliyor.
Trump’a yönelik genel destek oranı da dikkate alındığında, son anket sonucu yüzde 47 olarak belirlendi. Bu oran, mart ayında yüzde 50 iken, Trump’ın ikinci başkanlık döneminin ikinci ayı olan şubat ayında ise yüzde 53’tü.
CUMHURİYETÇİLERDEN SÜREKLİ DESTEK
Trump’ın gümrük tarife politikalarına verilen destek, katılımcıların siyasi eğilimlerine göre değişkenlik gösterdi. Cumhuriyetçi olan katılımcıların yüzde 91’i Trump’ın tarife ve ticaret politikalarını desteklerken, bağımsız seçmenlerde bu oran yüzde 43, Demokrat Partili katılımcılarda ise sadece yüzde 16 oldu. Aynı zamanda, katılımcıların yüzde 58’i ithal ürünlere yeni tarifelerin uygulanmasına karşı olduklarını dile getirdi.
Anket, 8-11 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirildi. Trump, 9 Nisan’da “karşılıklı tarifeleri” 90 günlüğüne askıya alacağını açıklamış ve Çin hariç pek çok ülkeye yönelik tarifeleri yüzde 10’a düşürmüştü. ABD, Çin’den gelen ürünlere yönelik yüzde 145 oranında tarife uygularken, Çin de yansıma olarak yüzde 125 tarife uygulama kararı aldı. Trump, cuma günü yaptığı açıklamada, akıllı telefonlar, bilgisayarlar ve diğer elektronik ürünlerin şimdilik bu tarifelerden muaf olacağını bildirdi.
YÜZDE 62 FAİZ DÜŞECEK GÖRÜŞÜNDE
Anket sonuçları, katılımcıların yüzde 51’inin tarifelerin hedefini onayladığını gösterse de, Trump’ın uygulama tarzını onaylayanların oranı sadece yüzde 37’de kaldı. Katılımcıların yüzde 59’u ekonominin durumunu oldukça kötü ya da çok kötü olarak değerlendirdi. Yüzde 53 ise ekonominin daha da kötüleştiğini hissettiklerini ifade etti.
Katılımcılar, tarifelerin doğrudan ekonomik etkileriyle ilgili olarak, yüzde 49’u kendi ekonomik durumlarının kötüleştiğini belirtirken, yüzde 21’i bu kararların durumlarını iyileştirdiğini söyledi. Katılımcıların yüzde 58’i tarifelerin alışverişte karşılaştıkları fiyatları artırdığını, yüzde 18’i ise alınan kararların fiyatları düşüreceğine inandıklarını ifade etti. Ayrıca, borsa düşüşü bekleyenlerin oranı yüzde 62 olarak belirlendi.