Japonya’da, acil durum rezervlerinin piyasaya sürülmesine rağmen, pirinç fiyatları hızla yükselmeye devam ediyor.
Ülkenin geleneksel mutfağında önemli bir yer tutan pirinç üretimi, son dönemde yaşanan iklimsel değişiklikler ve doğal afetlerden olumsuz etkilenmiş durumda.
Bu durum üzerine Tokyo hükümeti, üretimdeki düşüş ile artan fiyatları kontrol altına almak amacıyla şubat ayında yaklaşık 210 bin ton acil durum pirinç rezervini piyasaya sürdü.
Buna rağmen ulusal basında çıkan haberlere göre, Japonya genelindeki pirinç fiyatlarında artış devam ediyor.
Hükümetin arzı artırmaya yönelik çabalarına karşın, “pirinç kıtlığı algısı ve yüksek toptan fiyatların” fiyatların düşmesini engellediği ifade ediliyor.
Hükümet verilerine göre, 60 kilogramlık bir çuval pirincin ortalama fiyatı, iki yıl önceye göre yüzde 55 artarak 160 dolara ulaşmış durumda.
“STOKLAR YETERSİZ”
Yaklaşık bir asırdır faaliyet gösteren bir pirinç dükkanının sahibi Hattori Jun, devlet televizyonu NHK’ye yaptığı açıklamada, piyasaya sürülen acil durum pirincinden yararlanamadıklarını ve mevcut stoklarının yetersiz olduğunu dile getirdi.
Hattori, her gün pirinç fiyatlarının arttığını belirterek, dükkanındaki fiyatların kıtlık öncesi ortalamanın 3,5 katına çıktığını aktardı.
Ayrıca, tüm dükkanların fiyat artışlarına devam ettiğini ve satılan pirinç çeşitlerinin azaldığını da vurguladı.
Japon hükümeti, daha önce 2011 yılında meydana gelen depremde 40 bin ton, 2016’daki depremde ise yaklaşık 90 bin ton acil durum pirinç rezervlerini satışa sunmuştu.