İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından hazırlanan Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi şubat ayında 51,1 olarak belirlendi.
Türkiye imalat sektörünün ana ihracat pazarlarındaki durumunu değerlendiren İSO Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi’nin şubat ayı verileri açıklandı.
Endekste 50 eşik değerinin üzerinde görülen tüm rakamlar, ihracat ikliminde bir iyileşme olduğunu göstermektedir. Buna karşılık, 50’nin altındaki değerler ise durumun kötüleştiğine işaret ediyor.
Anket sonuçlarına göre, ocakta 51,2 olarak ölçülen İSO İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi, şubatta 51,1 olarak kaydedildiği için önemli bir değişim yaşanmadığı belirtildi. Bu durum, ihracat talep koşullarındaki güçlenmenin devam ettiğine işaret ediyor. Ayrıca, şubat verileri ile Türk imalat sektörünün ihracat iklimindeki sürekli iyileşme trendi 14. aya ulaşmış bulunuyor.
Geçtiğimiz ay anket kapsamında yer alan ülkeler arasında en hızlı büyümenin kaydedildiği ülke Suudi Arabistan oldu. Ocakta görülen 18 aylık zirveye göre büyüme hızı bir miktar yavaşlamış olmasına rağmen, genel olarak güçlü bir seyir izlemekte. Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) de petrol dışı ekonomik aktivitelerde artış gözlemlenirken, bir önceki aya göre kısmi bir ivme kazanıldığı ifade ediliyor.
Orta Doğu’daki diğer ülkelere bakıldığında, Kuveyt ve Lübnan’da üretim artarken Mısır’da yatay bir seyir izlenmekte, Katar’da ise düşüş yaşandığı bildirilmektedir.
Türk imalat sanayisi ihracat pazarının yüzde 4’ünü oluşturan Fransa’da ise şubatta en belirgin daralma kaydedildi. Ülkede üretimde gözlemlenen düşüş, bir yıldan fazla bir sürenin en yüksek hızında gerçekleşti.
Avrupa’nın diğer bölgelerinde ise ekonomik aktivitede karışık bir görünüm ortaya çıkmış durumda. Almanya’da ekonomik aktivite hafif gerilerken, Birleşik Krallık’ta bir değişiklik gözlemlenmedi. Hollanda ve Romanya gibi önemli pazarlarda üretim daralmasına rağmen, İtalya ve İspanya’da büyüme kaydedildi. Özellikle İtalya’da genişleme son 9 ayın en yüksek oranında ölçüldü.
ABD’de de ekonomik aktivite artış göstermeye devam ediyor ve bu büyüme eğilimi 25 ayı geçti. Ancak, şubatta kaydedilen artış oldukça ılımlı düzeyde olarak, Nisan 2024’ten bu yana en düşük oranda belirlendi.
Son olarak, yeni yayınlanan Pakistan İmalat PMI verileri, şubat ayında ülkedeki üretimde önemli bir artış yaşandığını gösterdi. Pakistan’ın üretimi, endeksin başlangıç tarihi olan Mayıs 2024’ten bu yana sürekli bir yükseliş trendi izliyor.