ABD Adalet Bakanlığı, Google’a karşı açılan “antitröst” davasında, Chrome tarayıcısının satışını talep eden konuyu tekrar gündeme getirdi.
The Washington Post’ta yer alan habere göre, Adalet Bakanlığı mahkemeye revize edilmiş belge sunarak, Google’ın Chrome tarayıcısını satma zorunluluğu konusundaki isteğini yineledi.
Bu belgelerde, Google’ın tarayıcısının satılması talebinin vurgulandığı görülürken, ayrıca bakanlığın, Google’ın yapay zeka girişimlerine olan hisselerini satma isteğinden vazgeçtiği belirtildi.
Google’ın sözcülerinden Peter Schottenfels, bu taleplerin ABD’nin “ekonomisi ve güvenliğine” ciddi zararlar vereceğini öne sürerek, “(Bu talep) Mahkemenin kararını aşmaktadır” şeklinde bir değerlendirme yaptı.
Mahkemenin nihai kararını federal yargıç Amit Mehta’nın nisan ayında açıklayacağı bildirildi.
ABD Başkanı Donald Trump döneminin bu talepleri yinelemesi, “antitröst” konusunda benzer şekilde agresif önlemlerin yeni yönetimde de devam edeceği yorumlarını beraberinde getirdi.
DAVA SÜRECİ NE ZAMAN BAŞLADI?
ABD Adalet Bakanlığı, 24 Ocak 2023 tarihinde Kaliforniya, Colorado, Connecticut, New Jersey, New York, Rhode Island, Tennessee ve Virginia eyaletlerinin başsavcılarıyla birlikte Google’a Virginia Doğu Bölgesi Mahkemesi’nde “antitröst” davası açıldığını duyurmuştu.
Açıklamada, Google’ın birçok dijital reklam teknolojisi ürününü tekelleştirdiği ve sektördeki hakimiyetini sürdürebilmek için dışlayıcı ve yasa dışı yöntemler kullandığı iddia edilmişti.
Son 15 yıl içinde Google’ın, satın alma yoluyla rakip reklam teknolojisi firmalarını etkisiz hale getirdiği veya ortadan kaldırdığı anlatılırken, firmanın dijital reklam pazarındaki hakimiyetini kullanarak daha fazla yayıncı ve reklamcıyı ürünlerini kullanmaya zorladığı kaydedildi.
Ayrıca, Google’ın sektördeki gücünü pekiştirdiği ve rekabete aykırı davranışlarıyla ilgili detayların da yer aldığı ifade edildi. Adalet Bakanlığı, daha önce 2020 yılında da arama ve arama reklamcılığı alanlarında tekelleşme gerekçesiyle Google’a antitröst davası açmıştı.