1986 yılında gerçekleşen Çernobil felaketinin ardından nükleer enerji kullanımını sona erdiren İtalya, enerji alanındaki dışa bağımlılığını azaltma çabaları kapsamında Giorgia Meloni’nin liderliğindeki hükümet, Ekim 2022’de göreve gelmesinin ardından nükleer enerjiye dönüş konusunu tekrar gündeme getirmeye başladı. Bugün, bu konuda ilk somut adım atıldı.
Bakanlar Kurulu toplantısının ardından sosyal medya üzerinden görüntülü bir mesaj paylaşan Meloni, nükleer enerji ile ilgili şu ifadeleri kullandı: “Bugün hükümet, İtalya için enerji güvenliğini ve stratejik bağımsızlığı sağlayabilecek güvenli, temiz ve düşük maliyetli enerjiyi temin etmek için önemli bir düzenlemeyi onayladı. Burada bahsettiğim konu, şu anda parlamentodan görüş istemekte olduğumuz nükleer enerji.”
İtalya Çevre ve Enerji Güvenliği Bakanı Gilberto Pichetto Fratin, nükleer enerjiye dönüşü hedefleyen yasa tasarısı hakkında basın toplantısı düzenleyerek detayları açıkladı.
Fratin, kabul edilen yasa tasarısının önceki nükleer deneyimlerinden farklı olduğunu belirterek, “Yeni nesil füzyon teknolojilerine tamamen farklı araçlarla yaklaşmayı planlıyoruz ve büyük ölçekli santrallerin mantığından farklı bir yol izliyoruz.” dedi.
Bakan, tasarının parlamentonun onayını takip eden 12 ay içinde düzenleyici işlemlerle hayata geçirilmesini öngördüklerini de ifade etti.
Kabine toplantısında ayrıca, son dönemde artış gösteren enerji maliyetleri karşısında aileler ve işletmelere yönelik 3 milyar euroluk bir mali destek paketi de kabul edildiği kaydedildi.
Meloni, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, yüksek enerji faturaları ile mücadele etmek amacıyla 3 milyar euroluk bir kaynak ayırdıklarını belirtti. Bu kaynağın yaklaşık 1,6 milyar eurosunun aileler, 1,4 milyar eurosunun ise işletmeler için ayrıldığını vurguladı.
1990 yılında İtalya’da nükleer santraller kapatılmıştı. Ülke, nükleer enerji üretmeyen Avrupa’nın büyük ekonomilerinden biri olma konumunu sürdürüyor.
İtalya’da 1963-1990 yılları arasında nükleer enerji üretilmiş, Çernobil felaketi sonrası gerçekleştirilen 1987 tarihli halk oylaması sonucunda ülkedeki nükleer santraller 1990 yılında kapatılmıştı. 2011 yılında yapılan başka bir halk oylamasında ise nükleer enerji üretimine dair yasağın kaldırılması yönünde bir karar alınmamıştı.