Narsist bir partnerle uzun süreli ilişki kurma isteği pek fazla bulunmaz. Ancak bilim insanları, eşinizin abartılı bir önem atfettiğini gösteren dikkate değer bir belirti saptadı. Yapılan araştırmalar, narsist bireylerin, daha az ilgi duyan benzerlerine göre, dışlanmışlık hissini daha sık yaşadığını ortaya koyuyor. Eğer eşiniz sürekli “dışlanmış” olduğunu ifade ediyorsa, bu durum dikkate almanız gereken önemli bir ipucu olabilir.
Narsisizm farklı biçimlerde kendini gösterir, ancak araştırmacıların çoğu “büyüklük narsisizmi” üzerinde yoğunlaşmaktadır. Bu narsisizm biçimi, hak sahibi olma, baskınlık kaygısı, güçlü bir hayranlık ihtiyacı ve statü ile tanınma arayışını içermektedir. Almanya’da 22.000 haneye dayanan anket verilerinin analizi sonucunda, narsisizm ile dışlanma arasındaki bağlantı üzerine yoğunlaşıldı. Araştırmalar, narsisizm düzeyi yüksek olan bireylerin, dışlanma deneyimlerini daha sık yaşadıklarını göstermektedir.
323 katılımcıyla gerçekleştirilen iki haftalık bir çalışma, katılımcıların kendilerini dışlanmış hissettikleri anları bir mobil uygulama vasıtasıyla kaydetmelerini sağladı. Basel Üniversitesi’nden baş araştırmacı Christiane Büttner, “Dışlanmışlık hissi, bireyin sosyal ipuçlarını algılama şekline bağlı olarak öznel bir deneyimdir. Bazı kişiler kasıtlı olarak dışlanmış olabilirken, bazıları durumsal bir dışlanma yaşamadıkları halde bu duyguyu hissediyor olabilirler” şeklinde değerlendirdi.
Araştırmalar, yüksek narsisizm düzeyine sahip olan bireylerin dışlanma ipuçlarına karşı daha duyarlı olduklarını ve bu nedenle kendilerini daha sık dışlanmış hissettiklerini ortaya koyuyor. Bu durum, iş yerinde ya da sosyal çevrelerde gerginlikler yaratabilir. Dr. Büttner, “Yüksek narsistik özelliklere sahip kişiler, dışlanma olasılıkları ve kendilerini dışlanmış hissetme ihtimalleri dolayısıyla sosyal ilişkilerinde daha fazla çatışma yaşayabilir” ifadelerini kullandı.
Ayrıca, narsisizm ile komplo teorilerine inanma arasında da bir ilişki saptandı. Kent Üniversitesi’nde gerçekleştirilen bir araştırmaya göre, komplo teorilerine inancı yüksek olan bireylerin bencil ve ilgi çekici olma eğiliminde olduğu gözlemlendi. Özellikle düşük öz saygıya sahip ve yüksek derecede narsisizm gösteren kişiler komplo teorilerine inanma eğilimindedir.
Bu bulgular, narsisizm ve sosyal etkileşimler arasındaki karmaşık ilişkileri anlamamıza katkıda bulunurken, aynı zamanda bu özelliklerin toplumsal ilişkilerdeki dinamikleri nasıl etkileyebileceğini de gözler önüne seriyor. Araştırma sonuçları, Kişilik ve Sosyal Psikoloji Dergisi’nde yayımlandı.