Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Orman Genel Müdürlüğü’nden alınan bilgilere göre, orman yangınlarıyla mücadelede etkili ve verimli bir risk yönetimi stratejisi kritik bir öneme sahip. Özellikle 2021 yılında yaşanan büyük orman yangınlarının ardından, yangınlarla mücadelede daha ileriye yönelik adımlar atılarak kalıcı çözümler geliştirmek amacıyla harekete geçildi.
Bu kapsamda, OGM ve özel sektörün işbirliğiyle orman yangınlarını önceden tahmin edebilmek ve yangın bölgelerinde gerekli önlemleri alabilmek amacıyla dinamik “Yangın Risk Yönetimi Projesi” başlatıldı. Projenin Ağustos 2022’de kullanılmaya başlandığı belirtiliyor. İlk aşamada orman yangınlarının anatomisini anlamak ve veri toplamak için çalışmalar yapıldı.
Orman yangınlarını etkileyen temel faktörlerin belirlenmesi amacıyla literatür taramaları, küresel değerlendirmeler, akademisyen ve ilgili makamlarla görüşmeler gerçekleştirildi. Yapay zeka modelleri incelenerek geçmiş yangın verileriyle çeşitli modeller denendi. Proje kapsamında meteorolojik veriler, bitki örtüsü, topoğrafya, nüfus yoğunluğu ve diğer veri setlerinden yararlanılarak oluşturulan “yangın riski haritaları” ile yangın önceden tahmin edilerek gerekli önlemlerin alınması hedefleniyor.
Proje kapsamında yapılan üç günlük yangın riski tahminleri sayesinde ilgili bölgelerde gerekli önlemlerin alınması sağlanıyor ve geçmiş yangınlar yüksek doğrulukla tahmin ediliyor. Günlük olarak güncellenen yangın riski haritalama modeli, değişen meteorolojik verilere göre daha doğru tahminler sunuyor.
Projede ikinci aşamada ise yangın söndürme kaynaklarının en verimli şekilde kullanılması için zaman ve yangın risk değerlerinin ön planda olduğu bir model uygulanacak. Bu sayede, yangın anında yangın söndürme kaynaklarının etkili bir şekilde yönlendirilmesi hedefleniyor.
Türkiye’nin orman varlığını korumak için yapılan projelerin sürekli geliştirilerek orman yangınlarına karşı etkin bir mücadele stratejisi oluşturulmasına yönelik çalışmalar devam etmektedir.