Ünlü iktisatçı Dr. Mahfi Eğilmez, kendi blogunda yayımladığı ‘Gerçek Ötesi’ başlıklı yazısında güncel enflasyon ve işsizlik konularına dikkat çekti.
Eğilmez, ‘gerçek ötesi’ kavramının ilk kez oyun yazarı Steve Tesich tarafından 1992 yılında The Nation Dergisi’nde yayımlanan “Yalanlar Hükümeti” makalesinde kullanıldığını hatırlattı.
Oxford Sözlüğü’nün bu kavramı tanımlarken “Belirli koşullar altında kamuoyu oluşturmada kişisel inançlar ve duygular, objektif gerçeklerden daha etkileyicidir” şeklinde ifade ettiğini belirten Eğilmez, bazı bireylerin gerçekleri bilse de gerçek ötesine yöneldiklerini vurguladı.
Ekonomi Üzerine Örnekler
Eğilmez, son zamanlarda gerçeklerin deformasyonunu yaşadığımız bir ortamda bulunulduğunu, bu tür bir durumun ekonomi alanında yaygın olduğunu dile getirdi.
Dr. Mahfi Eğilmez, yazısında şu ifadeleri kullandı: “Ekonomide gerçek durumu saklamak veya değiştirmek o kadar kolay değil. Çünkü insanlar o durumu her gün tecrübe ediyorlar. Örneğin, enflasyon ve işsizlik oranları hakkında konuştuğunuzda, hemen itiraz edip bu rakamların hükümetin açıkladığı seviyelerin çok üzerinde olduğunu dile getiriyorlar. Üstelik bunu kendi fanatik taraftarları bile ifade edebiliyor.”
İlginç bir fenomen olduğunu belirten Eğilmez, bazı insanların maddi sıkıntılarını ve işsizlik sorunlarını dile getirse de bir yandan Almanya’nın kendilerini kıskandığını düşündüklerini söyledi. Almanya’daki ortalama kişi başına gelirin Türkiye’deki seviyenin yaklaşık dört katı olduğunu belirttiğinizde, buna şüphe ile yaklaşanların çıkabileceğini ifade etti.
Eleştiriden çok fanatizme dönüşen taraftarlığın, kişilerin söylediklerini doğru kabul eden bireyler yaratabileceğine dikkat çeken Eğilmez, bu durumu gerçek ötesini tercih etmek olarak tanımladı. Bu durumda gerçeği ne kadar savunursanız savunun, hatta kanıtlar getirse bile gerçek ötesini tercih edenlerin var olacağını belirtti. Gerçek ötesini tercih etme meselesinin daha karmaşık olduğunu ve insan zihnini esir alarak zor bir ruhsal hastalığa dönüşebileceğini de ekledi.