Dünya Ekonomik Forumu (WEF) tarafından McKinsey & Company iş birliğiyle hazırlanan Küresel İş Birliği Barometresi 2025 raporu yayımlandı. Bu rapor, uluslararası iş birliğini ölçen 41 farklı göstergeyi analiz ederek, güncel durumu ortaya koydu.
Raporda, küresel iş birliği, ticaret ve sermaye akışları, inovasyon ve teknoloji, iklim ve doğal kaynaklar, sağlık ve iyilik, barış ve güvenlik gibi beş ana başlık altında değerlendirildi.
Barometre, uluslararası iş birliğinin artan jeopolitik gerilim ve istikrarsızlık nedeniyle “durağan bir seyir” izlediğini belirtirken, iklim finansmanı, ticaret ve inovasyondaki olumlu gelişmelerin umut verici olduğunu da vurguladı.
“Uluslararası iş birliği durma noktasına geldi”
Verilere göre, yaklaşık on yıl boyunca pozitif bir trend gözlemlenen uluslararası iş birliği, şu an durma noktasına ulaşmış durumda. Barometredeki bu durum, özellikle son yedi yılda barış ve güvenlik konularında yaşanan ciddi düşüşlerden kaynaklanıyor.
Artan çatışmalar ve insani krizler, geçen yıl Orta Doğu, Ukrayna ve Sudan gibi bölgelerde yaşanan gelişmelerle birlikte rekor seviyeye ulaştı. Soğuk Savaş sonrası dönemdeki “istikrarlı iş birliği düzeni” ise yerini daha parçalı bir yapıya bıraktı.
Barış ve güvenlikte keskin düşüş
Öte yandan, iklim eylemleri ve teknolojik yönetişim gibi acil meseleler için gereken çözümler birbirine bağlılık göstermekte devam ediyor.
Küresel güvenlik krizlerine rağmen, aşı dağıtımı, bilimsel araştırma, yenilenebilir enerji geliştirilmesi gibi birçok alanda iş birliğinin sürdüğü gözlemleniyor.
Barometrede barış ve güvenlik göstergelerinde kaydedilen düşüşe karşın, diğer dört alanda uluslararası iş birliği için yeni fırsatlar ortaya çıkmakta.
Yapay zekâ ve diğer gelişmekte olan teknolojiler küresel görünümü dönüştürürken, bu fırsatlardan yararlanmanın ve risklerin minimize edilmesinin sağlanmasında uyumlu iş birliği büyük önem taşımakta.
Barometreye ilişkin değerlendirmeler
WEF Başkanı ve CEO’su Borge Brende, barometre sonuçlarını değerlendirirken, bu raporun kapsamlı bir küresel istikrarsızlık döneminde ve birçok yeni hükümetin kendilerine özgü gündemler oluşturmaya çalıştığı bir dönemde yayımlandığını ifade etti. Brende, “Barometre, iş birliğinin sadece önemli ekonomik, çevresel ve teknolojik zorlukları ele almak için gerekli olmadığını, aynı zamanda günümüzün çalkantılı gündeminde mümkün olduğunu da gösterdi.” dedi.
McKinsey & Company Küresel Yönetici Ortağı Bob Sternfels ise, küresel inovasyon, sağlık, refah ve dayanıklılığın yalnızca tek taraflı ilerlemelerle sağlanamayacağını belirterek, “Liderlerin, bazı konularda uzlaşamasalar bile, temel öncelikler üzerinde bir araya gelebilmeleri için yeni mekanizmalar oluşturması gerekecek.” şeklinde değerlendirmede bulundu.