Güler, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda 2025 Merkezi Yönetim Bütçesi ve 2023 Kesin Hesap Kanun Teklifi üzerine gerçekleştirilen oturumlara katılım sağladı.
Güler, 2002 yılında Türkiye’nin savunma projelerinin yalnızca 62 olduğunu ve dışa bağımlılık oranının yaklaşık yüzde 80 civarında olduğunu dile getirdi. “Bugün geldiğimiz noktada, yerlilik oranının yüzde seksene kadar ulaştığı ve proje sayısının 20 kart artarak 1.132’ye yükseldiği görülmektedir. 2023 yılı itibarıyla toplam savunma ve havacılık sektörlerinin cirosu 15.5 milyar dolara ulaşmış durumda. 2002 yılında 248 milyon dolar olan savunma ve havacılık ihracatı, 2023’te 5.5 milyar dolara yükselmiştir. Türk savunma ve havacılık sektörünün ihracat gelirleri 2024 yılının ilk 11 ayında 5.8 milyar dolara çıkmıştır. Artık geçmişte bazı nitelikli ürünleri ihraç edebilme kapasitesine sahibiz. İhracat yaptığımız ülke sayısı ise 185’tir. Sondakihaber ve SİHA’lar, kara araçları, deniz platformları gibi ürünlerin çeşitliliği yaklaşık 230’a ulaşarak Türk savunma sanayii ürünlerinin küresel ölçekte tanınmasını sağlamıştır” açıklamalarında bulundu.
2024 yılında uzay, hava, kara, deniz ve elektronik ile AR-GE alanlarında birçok önemli projeyi hayata geçirdiklerini belirten Güler, “Beşinci nesil Milli Muharip Uçağı Kaan ve Hürjet uçuş testlerine devam edilirken, Gökbey helikopterlerinin ilk teslimatı da gerçekleştirilmiştir. Kızıl Elma İnsansız Savaş Uçağı’nın prototip üretimi ve test uçuşları sürerken, Anka 3, Bayraktar TB 3, TB 2 Akıncı ve Aksungur Sondakihaber’ların kabulleri tamamlanmıştır. Bayraktar TB 3, TCG Anadolu gemisinden iniş destek ekipmanları kullanmadan iniş ve kalkış yapabilmiştir” şeklinde konuştu.
Türkiye’nin desteklediği Suriyeli sığınmacıların güvenli geri dönüşü için çalışmaların sürdüğünü ifade eden Güler, “Son dönemlerde Suriye’deki siyasi gelişmeler ve Esad rejiminin devrilmesi bu süreci hızlandırmıştır. İçişleri Bakanlığımız, 2024 yılında aylık ortalama 11 bin sığınmacının gönüllü olarak Suriye’ye döndüğünü, ancak son gelişmeler sonucunda bu sayının 1.5 katına kadar çıktığını belirtmiştir. Türkiye’nin Suriyelilerin geri dönüşleri için iki aşamalı bir plan öngördüğü söylenebilir. İlk etapta, İdlib çevresindeki kamplarda kalan Suriyelilerin dönüşleri organize edilecek, ardından Türkiye’de yaşayan Suriyelilerin geri dönüşü için çalışmalar yapılacaktır. Bu kapsamda, Türkiye’de yaşayan Suriyeli sığınmacıların güvenli ve gönüllü geri dönüşlerine yönelik ilerleme kaydedilmektedir. Ayrıca, Suriye’nin kuzeyinde güvenli bölgelerin sağlanması için Türkiye, coğrafyanın kuzey kısımlarında istikrarı tesis amacıyla çeşitli askeri ve diplomatik adımlar atmaya devam etmektedir” dedi.