Bakanlığın yaptığı açıklamaya göre, Türkiye, Akkuyu Nükleer Santral Projesi çerçevesinde nükleer enerji alanında lisans ve yüksek lisans eğitimi almak amacıyla Rusya’ya öğrenci göndermeye devam ediyor.
Nükleer Santral Yönetim ve Kontrol Sistemleri, Nükleer Santral Projelendirme ve İşletmesi, Radyasyon Güvenliği, Elektrik Mühendisliği, Isı Mühendisliği ile Otomasyon Sistem Yönetimi gibi alanlarda eğitim alan Türk mühendisler, başarı ile mezun olduktan sonra Akkuyu NGS’de istihdam edilmeye başladı.
Açıklamalarda yer alan Bayraktar, Türkiye’nin her yıl büyüyen ekonomisi ve artan nüfusu ile enerji talebinin iki katına çıktığına dikkat çekti ve “Enerji arz güvenliğinin sağlanması, dışa bağımlılığın azaltılması ve karbon nötr hedefine ulaşabilmek için yenilenebilir enerjinin yanısıra nükleer güç santrali de bir zorunluluktur.” ifadesini kullandı.
Bayraktar, Türkiye’nin bu hedeflere ulaşmasında nükleer teknolojilerin yanı sıra bu alanda uzman mühendislerin önemini vurguladı. “Rusya’da 6 buçuk yıl süren nükleer eğitim programını başarıyla tamamlayan ve Akkuyu NGS’de çalışmaya başlayan Türk nükleer mühendis sayısı 350’yi aştı. Bu mühendisler, ülkemizin nükleer altyapısının ve endüstrisinin oluşumunda kritik bir rol oynayacak. Türkiye, bu mega proje ve yetişmiş mühendisler ile enerji bağımsızlığı amacı doğrultusunda önemli bir adım atmış olacak.” açıklamasında bulundu.
Bu önemli eğitim projesinin ilk mezunlarından biri olan Yakıt Kontrol Uzmanı Mühendis Ebru Adıgüzel, nükleer alandaki uzmanlıkları doğrultusunda ek eğitim almaya devam ettiklerini belirterek, “Rusya’da eğitim almış ilk öğrenci grubunun bir parçası olmaktan gurur duyuyorum. Türkiye, nükleer alanda gelişmeye hazır ülkeler arasında yer alıyor. Akkuyu nükleer santrali bizim için bir başlangıç ve gelecekteki santrallerde de bu ekip ile çalışmaya devam ederek ülkemizi ileri teknolojilere taşıyacağız.” şeklinde konuştu.
Ayrıca, Rusya’da 7 yıldan fazla eğitim alan ve Akkuyu NGS’de Nötron Fiziği Hesaplamaları Uzmanı olarak görev yapan Mühendis Sefa Duman, projeyi bir teknoloji transferi süreci olarak tanımladı.
Duman, Akkuyu NGS’nin nükleer teknoloji ve güvenlik açısından en modern sistemlere sahip olduğunu belirterek, “Akkuyu NGS’nden elde edilen deneyim ile ülkemizde nükleer sanayi hızla gelişmekte ve ikinci, üçüncü santrallerin inşası için altyapı hazırlanıyor. Bu kadar önemli bir projede yer almaktan dolayı tüm Türk mühendis arkadaşlarımla birlikte son derece gururluyum.” dedi.