Esad hükümetinin geçtiğimiz pazar günü yıkılmasının ardından, İstanbul’da yaşayan bazı Suriyelilerin dönüş hazırlıklarına başladığını, bazılarının ise hemen çalıştıkları iş yerlerinden ayrılarak ülkesine döndüğünü bildirilmektedir. Bu gelişmeler, Suriye vatandaşlarının sıklıkla istihdam edildiği tekstil ve hizmet sektöründe ani bir iş gücü açığı meydana getirmiştir.
‘8 PERSONELİMİZ VARDI ŞİMDİ 3-4 KİŞİYLE İDARE EDİYORUZ’
Pazartesi günü Bağcılar’daki atölyesine gelen Mesut Kaya, “Geçen pazar günü Suriye’deki rejimin değişmesi üzerine başlayan kutlamalardan sonra dükkanımızı açtığımızda hiç kimsenin gelmediğini fark ettik. Durumu anlayınca, Suriyelilerin sessizce gittiğini anladık. Bu nedenle işsiz kaldık ve eleman bulamamaktayız. Tek başımıza bu durumu idare edemiyoruz. Eşten dosttan yardım istiyoruz, çeşitli şekillerde ayakta kalmaya çalışıyoruz. Üretimimiz düştü, dikim yapamaz hale geldik. Kendi yerli elemanımız yok; yabancı iş gücü sayesinde tekstil sektörü bir nebze ayakta duruyordu. Yerli iş gücümüzün yeterince yetişmemesi bizi sıkıntıya sokmaktadır. Tekstildeki durum pek iç açıcı değil. Termin süreleri geçen ürünleri zamanında yetiştiremiyoruz ve bu durum firmaya olumsuz yansıyor. Atölyemizde daha önce 20 kişi çalışırken, şimdi yalnızca 3-4 kişiyle iş yapabiliyoruz. Gördüğünüz gibi işler durma noktasına geldi. Tüm üretim işlerini 2-3 kişiye bırakmak zorundayız. Atölyelerimizin boş kaldığını söylemek yanlış olmaz. Umarım kendi insanlarımızı yetiştiririz ve tekstili yeniden canlandırırız. Devletimizden destek bekliyoruz” dedi.
‘TEKSTİL SEKTÖRÜNDE CİDDİ BİR AÇIĞA SEBEP OLACAK’
İmalatçı Ömer Öz, “Biz toptan iş ve üretim yaptığımız için müşterilerimizin belirli günlerde yüklemeleri oluyor. Bu süreçte işimizi yetiştirebilmek adına çaba sarf ediyoruz. Ancak eleman eksikliği nedeniyle zamanında siparişleri ulaştıramıyor, üretimimizi yapamıyoruz. Eleman yokluğundan dolayı üretimimiz aksadığı için müşterimize zamanında ürün veremediğimizde, bu durumda zincirleme sıkıntılar başlıyor. Tüm bunlar, hem kendi işlerimizi hem de vatandaşların kazançlarını olumsuz etkiliyor. Tekstil sektöründe ciddi bir açığa yol açacak. Önümüzdeki günlerde daha fazla sorun bekliyorum. Çeşitli atölyelerle çalışıyoruz fakat şu anda 20 kişilik atölyelerimizde mevcut iş gücümüz 5 kişiye kadar düştü. Üretimdeki sıkıntılardan hiç kimse memnun değil. Sadece atölyeler değil, mağaza alanında da Suriyelilerin etkili olduğunu ve yabancı dillerde satış yapabildiğini düşünüyorum. Üretim ve satış odaklı olarak bizi zor bir süreç bekliyor” diyerek sözlerini tamamladı.