Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü, 2016 yılında Çanakkale’de “Hayalet Av Araçları ve Sucul İstilacı Türler Farkındalık Projesi”ni uygulamaya koydu. Bu proje, su ürünleri yaşam alanlarının korunmasını ve terk edilmiş av araçlarının neden olduğu kontrolsüz avcılığın önlenmesini amaçlıyor.
İlk hedef, biyolojik ve ekonomik kayıpları azaltarak balıkçılık faaliyetlerinin yeniden canlanmasını sağlamak. Bu bağlamda, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü ekipleri, 2024 yılı itibarıyla 13 lokasyonda toplam 500 bin metrekare alanı tarayarak 16 bin metrekare hayalet ağı denizden çıkardılar. Ayrıca, son 9 yıl içinde Ege Denizi, Gökçeada ve Bozcaada açıkları, Çanakkale Boğazı ve Marmara Denizi’nde toplam 61 lokasyonda 1 milyon 15 bin 700 metrekare alandan 34 bin 620 metrekare hayalet ağ çıkarıldığını da belirtmek gerekir.
‘ASIL OLAN DENİZ EKOSİSTEMİNİ MUHAFAZA ETMEK’
Denizlerde bazen istenmeyen kirlenme ve olumsuzlukların yaşandığını vurgulayan Çanakkale Valisi Ömer Toraman, “Bu kirliliklerden bir tanesi de ‘hayalet ağ’ olarak tanımlanan atıklar. Balıkçılık faaliyetleri sırasında çeşitli sebeplerle denizde kalan ağlar, deniz yaşamı için ciddi bir tehdit oluşturuyor. Bu durum deniz canlılarını da olumsuz etkiliyor. Bu doğrultuda, Tarım Bakanlığımızın talimatları çerçevesinde 2016’dan bu yana Çanakkale’de kıyı bölgelerinde düzenli taramalar gerçekleştiriyoruz. Tespit edilen hayalet ağların denizden çıkarılması için çalışmalar yapıyoruz” şeklinde konuştu.
Vali Toraman, bu yıl 2024 yılı faaliyet programı kapsamında Çanakkale’de 500 bin metrekarelik bir alanın tarandığını belirterek, “Bu çalışmalar deniz ekosistemine destek sağlıyor. Özellikle balıkçılardan beklentimiz, faaliyetlerini teknik kurallara uygun şekilde sürdürmeleri ve sürdürülebilir balıkçılık için belirlenen kurallara uymaları. Ayrıca, ilgili kamu kurumlarıyla sürekli iş birliği göstermeleri önemlidir. Çünkü esas olan deniz ekosisteminin korunmasıdır” dedi.