Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda 5 Aralık’ta kabul edilen yeni kanun düzenlemesi, köyde ikamet eden ve nüfus kaydı köyde bulunan, ancak evi bulunmayan ihtiyaç sahiplerine yönelik önemli değişiklikler içeriyor. Bu düzenleme kapsamında, ev sahibi olamayanlara satılan taşınmazlar üzerinde çeşitli sebeplerle bina yapmayan ya da taksitlerini ödemeyen hak sahiplerine 31 Aralık 2024 tarihine kadar tanınan sürenin, 31 Aralık 2028’e kadar uzatılacağı belirtildi.
Ayrıca, belediye sınırları dahilinde ya da dışında, devletin tasarrufu altında bulunan alanlarda inşa edilecek daimi veya geçici yapılar için belirli kurallar getirildi. İzin alınmaksızın yapılacak tüm yapılar ile çevresindeki tel örgü, çit ve duvarlar gibi yapılar, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı, belediyeler veya il özel idareleri tarafından yıkım kararı ile gündeme getirilebilecek.
Yapı denetim kuruluşlarının sayısı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından belirlenecek. Ayrıca, yapı denetim kuruluşları hakkında idari yaptırımlar gerektiren durumlarda, uygulanacak para cezasının asgari tutarı 50 bin lira olarak belirlendi. Yapı denetim hizmet sözleşmesi bedelinin 50 bin liradan fazla olduğu hallerde ise ceza, toplam bedelin en fazla yüzde 50’si kadar olacak.
Gerçek şahıslar ve özel hukuk tüzel kişileri, Türkiye’ye ait Ulusal Coğrafi Veri Sorumluluk Matrisi içerisinde yer alan coğrafi verileri toplama, üretme, paylaşma veya satma işlemlerinde, belirli şartlara tabi olarak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan izin almak zorunda. İzin belgesinin geçerlilik süresi, bir yıldan kısa ve 5 yıldan uzun olamayacak şekilde, izin isteklisinin talebi doğrultusunda yıl bazında Bakanlığın onayı ile belirlenecek. İznin başlangıç tarihi ise başvurunun onaylandığı tarih olarak kabul edilecek.