USD38,18
%0.21
EURO44,09
%1.38
EURO/USD1,15
%1.14
BIST9.320,69
%0.04
Petrol66,89
%-1.57
GR. ALTIN4.167,87
%2.23
BTC3.333.961,84
%2.71
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. E-Ticarette Yerli Firmalara İhracat Desteği!

E-Ticarette Yerli Firmalara İhracat Desteği!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

TBMM, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’la E-Ticaret Düzenlemelerini Güçlendirdi

Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda onaylandı.

Yeni düzenlemeyle, Türkiye’deki yerli e-ticaret şirketlerinin uluslararası e-ticaret firmaları karşısında yaşadığı dengesizliğin ortadan kaldırılması hedefleniyor. Yerleşik olmayan yabancı e-ticaret platformları, Türkiye’de Kurumlar Vergisi, Dijital Hizmet Vergisi, Dijital Reklam Stopajı gibi yükümlülüklere tabi olmadan faaliyet gösterirken, yerli firmalar bu vergilerle birlikte Elektronik Ticaret Kanunu’na (ETK) uygun lisans ücretlerini ödemek durumunda kalıyordu.

ETK’da 2022 yılında yapılan 6563 sayılı değişiklikle, e-ticaret pazarının sağlıklı bir şekilde büyümesi ve rekabet koşullarının oluşturulması amacıyla pazar paylarına göre reklamlara, indirimlere ve markalı ürün satışlarına çeşitli kısıtlamalar getirilmişti. Ancak, Uzak Doğu merkezli rakiplerin pazara girmesiyle birlikte sektörde önemli değişimler yaşandı. Bu durum, yerleşik olmayan yabancı platformların Türk firmaları üzerinde orantısız bir rekabet avantajı yaratmasına yol açtı.

Yeni yasayla birlikte, e-ticaret platformlarının ihracata katkıları oranında belirlenen iyileştirmelerden yararlanabilmesi öngörülüyor. Bu kapsamda, Türk girişimcilerinin yurtdışına ürün satışı desteklenecek.

2028 yılına kadar Türkiye’nin ihracatının 375 milyar dolara, e-ihracatının ise 37,5 milyar dolara ulaşacağı öngörülüyor. TBMM’deki kanun değişikliğinin, yerli e-ticaret platformları aracılığıyla ihracat yapan esnaflar ve KOBİ’ler üzerinde olumlu etkiler yaratması bekleniyor.

Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’daki değişikliklerle, e-ticaret aracı hizmet sağlayıcıların yurtdışı pazarlara ürün göndermelerini kolaylaştıracak önlemler alınıyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın teşvik belgesi ile gerçekleştirilen yüksek teknoloji yatırımlarının toplamı, pazar yerleri üzerinden yurt dışına yapılan satışlarla birlikte lisans ücretinden indirilerek hesaplanacak.

Pazar yerlerinde sağlanacak ihracat muafiyeti ile e-ticaret sektöründe 10 milyarlarca dolarlık hacmin canlanması bekleniyor.

E-Ticaret #YerliÜretim #İhracat #TüketiciKoruma #TBMM #DijitalHizmetler #Eİhracat #KOBİler

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
_ok_yi
Çok İyi
E-Ticarette Yerli Firmalara İhracat Desteği!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Sondaki Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!