İç Cephe Tanımı Saray’dan Geldi
İktidarın, İsrail tehdidini bahane ederek gündeme getirdiği ‘iç cephe’ söylemine yönelik olarak Cumhurbaşkanı Başdanışmanı, bir tanım getirdi.
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı, MHP liderinin DEM Partililer’le tokalaşmasıyla başlayan yeni sürecin de arka planında bulunan ‘iç cephe’ kavramı hakkında sosyal medya üzerinden açıklama yaptı. "Bir Pazar Notu: İç Cephe Türkiye Cephesidir" başlığıyla bir paylaşım yapan Uçum, önemli noktaları aktardı.
‘ERDOĞAN TARAFINDAN GÜNDEME GETİRİLDİ’
Uçum, Atatürk’ün Nutuk’ta yer verdiği İç Cephe kavramının Cumhurbaşkanı tarafından yeniden gündeme getirildiğini belirtti. Bahçeli’nin de Atatürk’e referansla İç Cephe’nin önemini vurguladığını dile getiren Uçum, Cumhurbaşkanı’nın, soykırımcı ve faşist bir yönetimin yarattığı tehlikelere karşı Türkiye’nin iç cephesini güçlendirmesi gerektiğine dikkat çektiğini bildirdi. Bu durum, İç Cephe hakkında bir tartışma başlattı.
‘BİRİNCİSİNİN CUMHUR İTTİFAKI OLDUĞU…’
İç Cephe’nin kapsamı üzerine tarihsel ve güncel boyutlarıyla çeşitli yorumların yapılabileceğini dile getiren Uçum, genel bir çerçevenin belirlenebileceğini ifade etti. Uçum, İç Cephe’nin Türkiye’nin ulusal, demokratik cephe perspektifi tanımıyla, bu cephenin en büyük sosyal güçlerinden birinin Cumhur İttifakı olduğunu vurguladı. Ayrıca, tam bağımsızlık, coğrafi bütünlük ve siyasi birlik hedefleri doğrultusunda her türlü antiemperyalist gücün bir araya geldiğinin altını çizdi. Bu bağlamda muhalefet partileriyle birlikte tüm ulusal güçlerin de bu anlayış içinde yer aldığını belirtti.
‘MİLİTARİZE EDEBİLECEĞİ ELEŞTİRELERİ YAPILABİLİR’
‘İç Cephe’ ifadesinin askeri bir terim olarak kullanılması durumunda iç siyasette demokratik siyaseti militarize edebileceğine dair eleştirilerin dışarıdan gelebileceğine dikkat çeken Uçum, bu eleştirilerin haklı olabileceğini de vurguladı. Ancak söz konusu ‘İç Cephe’nin, Türkiye’ye yönelik tehditlere karşı milli Devlet ve ulusal güç unsurlarının bir bütünlük içinde yer almasını öngördüğünü belirterek, bu kapsamda değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.
Sonuç olarak, İç Cephe’nin milli devlet ile milli güç unsurlarının birleşimi olan “Türkiye Cephesi” şeklinde algılandığı ifade edildi.