Fitch Ratings’in Analizine Göre: Gelişmekte Olan Ekonomilerde Karbonsuzlaşma İlerlemesi Yetersiz
Fitch Ratings tarafından yayımlanan ve "Ekonomi Göstergesi: Dünya GSYH’sinin Karbonsuzlaşma Hızı Hala Çok Yavaş" başlıklı analize göre, gelişmekte olan ülkelerde karbon yoğunluğunda önemli bir azalma sağlanamazken, bu ülkelerin dünya enerji tüketimindeki payı arttı.
2023 yılı global ekonomik büyümenin yüzde 2,9 olarak gerçekleşirken, karbon emisyonlarının artışı yüzde 1,8 olarak belirlendi. Küresel gayrisafi yurt içi hasılaya (GSYH) oranı açısından emisyonlarda yalnızca yüzde 1’lik bir düşüş kaydedildi ve bu oran son 25 yılın ortalaması ile paralellik gösterdi. Ancak, 2050 yılına kadar net sıfır emisyona ulaşmak için emisyonların, küresel GSYH’ye oranındaki yıllık gerilemenin yüzde 8 seviyesinde olması gerektiği vurgulandı.
Geçtiğimiz yıl, gelişmiş ülkelerin emisyonları yüzde 4,2 oranında düşerken, ekonomileri yüzde 1,8 oranında büyüdü. Gelişmiş ekonomilerin emisyonları, 1970 yılından bu yana en düşük seviyeye geriledi. Bu iyileşmenin büyük bir kısmı enerji verimliliğinin artması ile ilişkilendirilirken, enerji tüketimindeki karbon yoğunluğu da düzenli bir düşüş gösterdi.
Buna karşın, gelişmekte olan ekonomilerde karbonsuzlaşma konusunda belirgin bir gelişme yaşanmadı. Bu ülkelerin hem ekonomileri hem de karbon emisyonları yüzde 4,7 oranında artış gösterdi ve bu durum son on yılın en kötü performansı olarak kaydedildi. Söz konusu ülkelerin küresel enerji tüketimindeki payı ise 2023 yılında yüzde 64’e yükseldi.
Gelişmekte olan ekonomilerin zayıf performansının arkasında, özellikle Çin dışındaki ülkelerde temiz enerji projelerine yetersiz yatırım yapılması olduğu belirtildi. Küresel temiz enerji yatırımlarındaki son dönemdeki büyümenin büyük bir kısmının, gelişmiş ekonomiler ve Çin’de gerçekleştiği ifade edildi.