Oruç Reis Araştırma Gemisi Somali’ye Uğurlanmak İçin Hazırlanıyor
Türkiye’nin yerli imkanlarla geliştirdiği Oruç Reis Araştırma Gemisi, Somali’ye doğru yola çıkmak için gün sayıyor.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan alınan bilgilere göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Boğazı’ndan geçecek Oruç Reis gemisini Somali’ye uğurlayacak. Uğurlama töreninde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar da yer alacak.
Oruç Reis Araştırma Gemisi’nin Somalia yönündeki seferine dair hazırlıklar devam ederken, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) tarafından bir açıklama yapıldı.
CHP İtiraz Etti!
CHP’nin Milli Savunma Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı’nın Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi’nin Somali’ye gitmesi konusundaki açıklamalarını eleştirdi. Bağcıoğlu, "Şu anki kritik dönemde bölgemizde kalması gerektiğini defalarca söyledik. Bölgemizde güvenlik tehditleri bu kadar barizken, donanmamızın muharip unsurlarının bir bölümünü bölge dışına göndermek stratejik bir hatadır," dedi.
Bağcıoğlu ayrıca, Türkiye’nin Somali’deki deniz yetki alanlarında güvenliği sağlamak veya doğal kaynakları araştırmak için acele edilmemesi gerektiğini ifade etti. "Ülkemizin içindeki kriz ve tehdit seviyesi göz önüne alındığında, her bir muharip geminin anavatan ve deniz sınırlarımız savunması için önemi tartışılmaz. Bize ve bölgemize yansıyabilecek bu tür bir kriz döneminde, askeri gemi ve birliklerimizi uzak bölgelere göndermek büyük bir stratejik hata olur," diye ekledi.
Bağcıoğlu, "Bölgemizde sükûnet ve istikrar sağlanmadan, deniz aşırı maceralara girişmenin bir acelesi yoktur," vurgusunu yaparak, hükümetin ulusal güvenliği riske atacak adımlardan kaçınması gerektiğini belirtti. Ayrıca, "İsrail’in tehdit ihtimali ve Yunanistan’ın karasularımızdaki ihlalleri göz önünde bulundurulduğunda, bu kaynakların yerinde kullanılması hayati öneme sahiptir," dedi.
Somali’de Petrol Yatakları Olasılığı
Diğer yandan, Somali’nin kıyılarında önemli petrol yataklarının bulunduğu düşünülmektedir. Ülkedeki petrol arama geçmişine bakıldığında, 1945’ten itibaren petrol arama çalışmaları başlamış, ancak sömürge koşulları nedeniyle ilerleme kaydedilememiştir. 1990’lara kadar yalnızca altı kuyuda çalışma yürütülen ülkede, 2010’ların başında güneydeki Mozambik ve Tanzanya açıklarında yeraltı kaynaklarının tespit edildiği bildirilmiştir.
Somali açıklarının, Yemen açıklarına benzeyen bir jeolojik yapıya sahip olduğu ortaya çıkmıştır. Suların altında en az 2,7 milyar varil petrol yatağının bulunabileceği değerlendirilmektedir. Bununla birlikte, Somali şirketi daha önce fark edilmeyen üç alanda da petrol olabileceğini ifade etmiştir. İngiliz Spectrum Geo şirketiyle yapılan anlaşmalarla petrol arama faaliyetleri hız kazanmış, 2015’te başlanan çalışmaların ardından, Şubat 2019’da inceleme yapılan 122 bin kilometrekarelik alanda risk içermeyen 30 milyar varil petrol potansiyeli tespit edilmiştir.