Sektör Çoban Bulmakta Zorlanıyor
Hayvancılık sektöründe nitelikli iş gücünün azalması, çobanlık mesleğini genç nesillerin tercih etmemesiyle kendini gösteriyor. Bu durum, üreticilerin büyük sıkıntılar yaşamasına yol açarken, çobanlık ise artık altın değerinde bir meslek haline geldi.
Çobanlar, aylık 70 bin lira alıyor ve bu miktarın yanı sıra yem, içme, barınma ve kıyafetleri de üreticiler tarafından karşılanıyor. Ancak çobanlar, çalışacakları yerler için aylık 30 GB internet paketi talep ediyor. Sürü sahipleri, tüm talepleri yerine getirme çabasında olmalarına rağmen, yeterli çoban bulmakta zorlanıyor.
Nurettin Çelenk, daha önce 500 küçükbaş hayvana sahipken çoban bulamadığı için hayvanlarının yarısından fazlasını satmak zorunda kaldığını ifade ediyor. Kalan hayvanlarına kendisi bakmaya başlayan Çelenk, "Altını bulabiliyoruz ama çobanı bulamıyoruz. Önceden kontör isteyen çobanlar şimdi internet istiyor." diyor.
Çelenk, Şavak aşiretinin genelinin hayvancılıkla uğraştığını ve son zamanlarda çoban eksikliği nedeniyle büyük sıkıntılar yaşadıklarını belirtiyor. Şu anda çobana 70 bin lira ödeme yapıldığını ve buna aylık 30 GB internetin ilave edildiğini vurgulayan Çelenk, "Bütün ihtiyaçlar bize ait ama buna rağmen çoban bulamıyoruz." ifadesini kullanıyor.
Çobanın önemine dikkat çeken Çelenk, "Gençlerimizden kimse bu mesleği yapmak istemiyor. Bizim gibi orta yaşlı bireyler kalıyor." dedi. Çobanın maliyetinin her geçen gün arttığını ve çobanın değeri altınla yarışır hale geldiğini ifade eden Çelenk, "Artık çoban altın değerinde. Altını bulabiliyoruz ama çoban bulamıyoruz." şeklinde konuştu.
Son olarak, Çelenk, çobanların önceden kontör istediğini ancak günümüzde 30 GB internet talep ettiğini belirterek, "Zor bir meslek. Dağda, bayırda yağmurda, karda uğraşmak zorundasınız." dedi.