Hazine ve Maliye Bakanı, Karabük’te gerçekleştirdiği açıklamalarda Türkiye ekonomisine dair önemli bilgiler verdi.
"Enflasyon kalıcı olarak düşecek"
Bakan, enflasyonun 2026 yılı itibarıyla tek haneli rakamlara indirileceğine dikkat çekerek, gelecek aylarda enflasyonun kalıcı olarak düşüşe geçeceğini ifade etti. Orta Vadeli Program’ın hedefinin bütçe açığını azaltmak ve cari açığı sürdürülebilir bir seviyeye çekmek olduğunu vurguladı.
Enflasyonun kalıcı olarak tek haneli rakamlara düşürülmesi gerektiğinin altını çizen Bakan, "Çünkü enflasyon tek haneye düştüğünde ülkedeki büyüme hızı artıyor. Kalıcı refah artışı için, önünüzü görebilmeniz adına, yatırımlarda, verimlilikte ve inovasyonda atılım yapabilmemiz için fiyat istikrarını sağlamamız lazım." dedi.
"Hedef enflasyonu tek haneye düşürmek"
Bakan, "Enflasyonu tekrar tek haneye düşüreceğiz. Mayıstan bu yana enflasyonda yüzde 23,5 düşüş oldu. 2024’te yüzde 40, 2025’te yüzde 20 ve 2026’da yüzde 10’un altında bir enflasyona ulaşacağız." diyerek, enflasyonun mevcut problemi olduğunu belirtti. Orta Vadeli Programın nihai hedefinin sürdürülebilir yüksek büyüme, daha adil gelir dağılımı ve kalıcı refah artışı oluşturduğunu ifade etti.
"Alınan tedbirlerle cari açık düştü"
Bakan, Türkiye’nin cari açığının bir yıl önce yüksek seviyede olduğunu anımsatarak, uygulanan tedbirlerle açığın yaklaşık 57 milyar dolardan 20 milyar doların altına indiğini söyledi. Geçen yıl depreme yönelik harcamalar nedeniyle artan bütçe açığını aldıkları önlemlerle yüzde 5,2 oranına çektiklerini dile getirdi. Enflasyonun tek haneli rakamlara indirilmesi için mali disiplinin gerekliliğine vurgu yaptı ve kamu mali yönetiminde disiplin sağlanması gerektiğinin altını çizdi.
"KKM’de 98 milyarlık düşüş"
Kur korumalı mevduatın geçen yıl ağustos ayında zirveye ulaştığını hatırlatan Bakan, "KKM’de 98 milyar dolarlık bir düşüş oldu. Bu çıkışın daha da devam etmesini bekliyoruz." şeklinde konuştu.
"Net rezervler arttı"
Uluslararası tanımlara uygun olarak rezerv yeterliliği konumuna geldiklerini belirten Bakan, net rezervlerin 90 milyar dolar kadar arttığını ve bu durumun önceki endişeleri ortadan kaldırdığını vurguladı.
"Türkiye’nin kredi notu arttı"
Türkiye, 2024 yılı içerisinde 3 ayrı uluslararası derecelendirme kuruluşu tarafından notu arttırılan tek ülke konumunu elde etti. Kredi notunun arttırılmasının yanı sıra sanayide katma değeri yükseltme amacına da dikkat çekti ve yüksek teknoloji bileşenini yukarı çekmek için çeşitli programların hayata geçirileceğini bildirdi.