Türkiye’nin önemli ihracat kalemlerinden biri olan fındık sektörü, 2023-2024 fındık ihracat sezonunun 11 aylık döneminde 2 milyar 190 milyon 616 bin 619 dolar gelir elde etti. Ancak, fındık piyasasındaki olumsuz gelişmeler dolayısıyla Rekabet Kurumu harekete geçti.
FINDIK PİYASASINA ‘HAKİM DURUM’ UYARISI
Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle, fındık piyasasında hakim durumda bulunan yerleşik teşebbüslerden aldıkları taahhütleri yakından izlediklerini belirtti. Küle, "Rekabetçi yapıyı bozucu her türlü uygulama hızla yaptırıma konu olacaktır" şeklinde uyarıda bulundu.
Küle, hakim durumdaki firmaların davranışlarının, küresel ölçekte rekabet hukukunun en önemli konularından biri olduğunu kaydetti. Tedarik zincirinde yaşanan darboğazların ve piyasa yapılarındaki dışlayıcı, sömürücü ticari uygulamaların bu kapsamda değerlendirildiğini belirten Küle, hedeflerinin, şirketlerin hakim durumlarını kötüye kullanarak rekabetçi yapıyı zedelemelerini önlemek olduğunu vurguladı.
Küle, sözlerine şu şekilde devam etti: "Dikkat ederseniz ‘rekabetçi yapı’ diyoruz. Çünkü esas gayemiz, piyasalardaki aksaklıkları en etkin formüllerle çözerek piyasaya girişleri kolaylaştırmak, tüketici refahını uzun vadede artıracak inovasyon faaliyetlerinin norm olduğu, kendi kendini besleyen rekabetçi yapıları tesis etmek."
"YAKINDAN TAKİP EDİYORUZ"
Küle, Rekabet Kurulu’nun gündemindeki fındık alım piyasasında hakim durum konusunu anımsatarak, tarım sektörünün pek çok açıdan risklerle karşı karşıya olduğunu ve stratejik bir sektör olduğunu ifade etti. İklim değişikliği ile arz yönlü politikaların güvenlik meselesi haline geldiğine dikkat çeken Küle, "Tarım ürünleri, kimyasalları ve girdileriyle gıda tedarik zinciri kritik önemde" dedi.
Fındık sektöründe hakim durumdaki yerleşik teşebbüsle ilgili çeşitli taahhütlerin alındığını mart ayında duyurduklarını hatırlatan Küle, o günden beri bu teşebbüsün alım politikasının ve ticari davranışlarının yakından takip edildiğini söyledi.
"SEKTÖRDEN BAŞVURULAR ALDIK"
Küle, sektörden son bir ayda çeşitli başvurular aldıklarını belirterek, bu başvurulardaki endişelerin hızlı bir şekilde giderilmesinin sektör açısından kritik olduğunu vurguladı. "Aksi takdirde, devreye aldığımız taahhütlerin işlemediği ve daha yapısal müdahalelere ihtiyaç duyulabileceği bir durumla karşı karşıya kalabiliriz" diyen Küle, yerleşik oyuncunun işbirliği ve yapıcı yaklaşımının önemine dikkat çekti.
Rekabetçi yapıyı bozucu ve kabul edilen taahhütlere aykırı olacak tüm uygulamaların hızla yaptırıma tabi olacağını söyleyen Küle, konsolide olmuş sektör içinde tüm araçların hızla devreye alınmasının öncelikli hedef olduğunu vurguladı.