Faiz Oranlarındaki Düşüş Trendine Dikkat!
29 Ağustos haftasında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yayımlanan haftalık para ve banka istatistikleri, mevduat ve ticari kredi faiz oranlarında ılımlı bir seyir gözlemlendiğini, ancak ihtiyaç kredisi faizlerinde belirgin bir düşüş yaşandığını ortaya koydu. 1-3 ay vadeli Türk Lirası mevduat faiz oranı yüzde 59,3 olarak kaydedilirken, ticari kredi faizleri ise yüzde 59,7 seviyesine geriledi.
TL ve Yabancı Para Mevduatlarında Düşüş Yaşandı
Bu dönemde bankalarda bulunan TL cinsi mevduatlar, yüzde 0,29 azalarak 10 trilyon 608 milyar liraya düştü. Yabancı para cinsinden mevduatlar ise aynı dönemde yüzde 0,15 düşüşle 6 trilyon 556 milyar lira seviyesine geriledi. Bankalarda bulunan toplam YP mevduatı, geçen hafta 203 milyar dolar olarak kaydedildi. Bu tutarın 171 milyar doları, yurt içinde yerleşik kişilerin hesaplarında bulunuyor. Parite etkisinden arındırılmış verilere göre, yurt içi yerleşiklerin toplam YP mevduatında 29 Ağustos itibarıyla 1 milyar dolarlık bir azalmanın yaşandığı ifade edildi.
Taksitli Ticari Kredi ve Tüketici Kredilerinde Artış
Aynı dönemde, mevduat bankalarındaki tüketici kredileri, yüzde 0,86 artış göstererek 1 trilyon 706 milyar lira seviyesine ulaştı. Taksitli ticari krediler ise yüzde 0,99 yükselerek 1 trilyon 685 milyar liraya çıktı. Kredi kartları bakiyesi ise yüzde 2,31 artışla 2 trilyon 59 milyar lira seviyesine yükseldi. Tüketici kredilerinin detayları incelendiğinde, 411 milyar lira konut kredisi, 63 milyar lira taşıt kredisi ve 1 trilyon 231 milyar lira diğer kredilerden oluştu. Bankacılık sektörünün, TCMB dahil toplam kredi hacmi, 29 Ağustos ile biten haftada 110 milyar lira artarak 14 trilyon 120 milyar lira seviyesine ulaştı ve toplam kredi hacmi, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 41,16 artış gösterdi.
Piyasalardaki Beklentiler Nereye Yöneliyor?
Faiz oranlarını etkileyen bu düşüş trendinin devam edip etmeyeceği, piyasa aktörleri tarafından merakla takip ediliyor. Uzmanlar, Merkez Bankası’nın para politikalarındaki olası değişikliklerin ve ekonomik göstergelerin, faiz oranlarında dalgalanmalara yol açabileceği konusunda uyarıda bulunuyor.