Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki normalleşme süreci ekonomiye olumlu şekilde yansıyor. İhracatta yaşanan artış, profesyonel yönetici transferlerine de yansıdı. Suudi şirket ve kuruluşlar, birçok sektörde Türk CEO’lara yönetimi devretmeye başladı. Ankara-Riyad arasındaki siyasi hava normalleşme süreciyle birlikte ekonomiye de olumlu şekilde yansıdı. 2021 yılında düşüş yaşanırken, 2022 sonunda ihracat 1 milyar dolara aştı ve 2023 yılında 2.6 milyar dolara ulaştı. Türk şirketleri, 500 milyar dolara mal olacak NEOM adlı yeni bir şehir projesine yatırım yapmak için harekete geçti. Suudi Arabistan’a yatırım yapmak için anlaşmalar imzaladılar. Suudi Arabistan, Türk markalarının yanı sıra Türk yöneticilerini de ülkeye davet etmeye başladı. Suudi Arabistan’da Türk profesyonellerin sayısı hızla artmaya başladı.
Suudi Arabistan’da Batılı yöneticilerin yerine Türk yöneticiler tercih ediliyor. Yakın geçmişte yüksek ücretlerle bu coğrafyada büyümek isteyen şirketlerin CEO’luk, danışmanlık işleri yabancı yöneticilere verilirken, şimdi Türk profesyoneller tercih edilmeye başlandı. Suudi Arabistan’da şirketlerin üst yönetiminde Türklerin sayısı artıyor.
Dr. Fatih Mehmet Gül, Suudi Arabistan’da dikkat çeken bir isim. Uluslararası sağlık yöneticisi olan Dr. Gül, Forbes tarafından En İyi 50 Sağlık Lideri listesine giren ilk Türk yönetici. İlk hastaneyi kuran ve geliştiren Gül, Suudi Arabistan’ın en iyi hastanesi olarak seçilen Dr. Soliman Fakeeh Hastanesi’nin yönetiminde de bulunuyor.
Tolga Sezer, Suudi Arabistan Kamu Yatırım Fonu’nda görev alıyor. Suudi fonunun başındaki isim, Public Investment Fund tarafından yeni kurulan şirket Badael’in İcra Kurulu Başkanlığı görevine Sezer’i atadı. Sezer, Badael’in sigarayı azaltma vizyonuna öncülük etmek için çalışacak.
Ersel Göral, Suudi Arabistan Kamu Yatırım Fonu PIF tarafından atanmıştır ve Kral Salman Uluslararası Havalimanı Başkan Yardımcısı olacak. Havalimanı 2030 Vizyonu çerçevesinde hayata geçirilecek ve 120 milyon yolcu kapasitesine sahip olacak.
Burak Çakmak, Suudi Arabistan Kültür Bakanlığı bünyesinde Moda Komisyonu’nun İcra Kurulu Başkanlığı (CEO) görevine atandı. Çakmak, Suudi Arabistan’da moda sektöründe önemli projelere imza atacak.
Savaş Şahin, Suudi devi AMAK’ın Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapıyor. Şahin, madencilik sektöründe uzun yıllara dayanan deneyime sahip.
Nihat Soyer, AMAK şirketinin CEO unvanını devraldı. Suudi devi AMAK, ilk kez Türk bir yöneticiyi CEO olarak atamış oldu. Soyer, Türk ve Suudi şirketleri arasında endüstriyel madencilik alanında bir ortaklık kurma konusunda niyet mektubu imzalamıştı.