Online PR Servisi B2Press, siber saldırılarla ilgili yaptığı kapsamlı araştırmaların sonuçlarını kamuoyuna sundu. Araştırmalara göre, 2024 yılında siber yetenek açığının yüzde 8 oranında arttığı ve Kimlik Hırsızlığı Kaynak Merkezi tarafından izlenen 3.158 veri ihlali ile mağduriyet bildirimlerinin yüzde 211 oranında artarak 1,3 milyar seviyesine ulaştığı ifade edildi. B2Press, güncel araştırmalara dayanarak, henüz yasalaşmamış olan Siber Güvenlik Kanunu Teklifi’ni de dikkate alarak küresel siber güvenlik ortamını değerlendirdi. Dünya Ekonomik Forumu verilerine dayanarak yapılan analizlerde, 2025 yılında siber tehditlerin, fidye yazılımları, sosyal mühendislik ve yapay zeka gibi teknolojilerin yardımıyla daha karmaşık bir yapıya bürüneceği öngörülüyor.
HALK ENDİŞELERİNİ AÇIKÇA BİLDİRİYOR
Kuruluşların yüzde 66’sı, yapay zekanın siber güvenlik alanında önemli bir değişim yaratacağı görüşünde. Bunun ardından bilişim ve bulut teknolojilerinin önemi vurgulanıyor. Kamu sektöründe ise, siber güvenlik hedeflerine ulaşmakta gerekli yeteneklerden yoksun olduklarını bildirenlerin oranı yüzde 49 olarak ifade ediliyor. Jeopolitik belirsizlikler, siber eşitsizlik ve sofistike siber tehditlerle dolu karmaşık bir ortamda hükümetlerin güvenliği önceliklendirmesi gerekiyor. Zira toplum da bu konudaki endişelerini açık şekilde dile getiriyor.
‘SİBER GÜVENLİK TRENDLERİ: DÖNÜŞÜM YOLUYLA DAYANIKLILIK’ RAPORU
Avrupa ve Kuzey Amerika’da halkın yüzde 15’i, ülkelerinin altyapısını hedef alan büyük siber olaylara hükümetlerin yanıt verme kapasitesine güven duymadığını ifade ediyor. Bu oran Afrika’da yüzde 36, Latin Amerika’da yüzde 42 ve Türkiye’nin de dahil olduğu Orta Doğu’da yüzde 21 olarak kaydediliyor. Gartner tarafından yayımlanan ‘Siber Güvenlik Trendleri: Dönüşüm Yoluyla Dayanıklılık’ raporu, siber tehditlere karşı önlem alınması amacıyla iş sürekliliği ve işbirlikçi risk yönetimi programlarına ihtiyaç duyulduğunu vurguluyor. Raporda, ülkelerin, kuruluşların ve işletmelerin saldırıların giderek arttığı bir ortamda etkin mücadele edebilmek için veri güvenliği programlarını güçlendirerek işbirlikçi siber risklerini ve makine kimliklerini yönetmeleri gerektiği ifade ediliyor.
Dayanıklılığı arttırmak için siber güvenlik teknolojilerinin optimize edilmesi ve siber güvenlik ekibinin refahının korunması öneriliyor. Bu önlemler, liderleri bekleyen siber tehdit ortamını tamamen ortadan kaldırmasa da, siber güvenliğin stratejik bir zorunluluk olduğunu açıkça gösteriyor.
(Sondakihaber) Bu içerik Sedef Karatay tarafından yayına alınmıştır