Çin, elektrikli araç teknolojisinin uluslararası alanda yayılmasını önlemek adına yerel otomobil üreticilerine ciddi uyarılarda bulundu. Bloomberg News’in aktardığına göre, Çin hükümeti otomobil üreticilerine, gelişmiş elektrikli araç teknolojisinin yurt dışına taşınmaması için direktifler gönderdi.
Bu uyarıların, Çin’in elektrikli araç endüstrisini küresel rakiplerden korumaya yönelik bir çaba olarak değerlendirildiği belirtiliyor. Özellikle, Hindistan’a yapılan yatırımların sınırlanması talep edilirken, Türkiye’de gerçekleştirilecek yatırımların Sanayi ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı ve yerel Çin büyükelçilikleri tarafından onaylanması istendiği bildirildi.
Çin’in uyguladığı bu strateji, yabancı fabrikalara “knock-down kitleri” ihraç etmeyi teşvik ederken, teknoloji transferinin sıkı bir denetim altında tutulması anlamına geliyor.
Kaynaklar, Çin’in elektrikli araç endüstrisindeki bilgi birikimini koruma stratejisini güçlendirmeye devam ettiğini ve bu kapsamda Temmuz ayında birçok yerli otomobil üreticisiyle toplantılar gerçekleştirdiğini ifade etti. Bu toplantılarda, üreticilere Hindistan’daki otomobil yatırımlarından kaçınmaları gerektiği net bir şekilde iletildi.
Uluslararası medya tarafından yayımlanan haberlerde, Çin yönetiminin otomobil üreticilerine, gelişmiş elektrikli araç teknolojilerinin yurt içinde kalması amacıyla “Teknolojiyi dışarı çıkarmayın, gittiğiniz ülkede montaj yapın.” şeklinde çağrıda bulunduğu belirtildi.
Bu çağrının, BYD ve Chery gibi firmaların İspanya’dan Tayland’a, Macaristan’dan Türkiye’ye kadar birçok ülkede fabrika kurma planlarına hız verdiği bir dönemde yapılması dikkati çekti.
Çin hükümeti ayrıca, Türkiye’ye yatırım yapmak isteyen otomobil üreticilerinin, öncelikle Çin’in elektrikli araç sektörünü denetleyen Sanayi ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı ve Türkiye’deki Çin Büyükelçiliği ile iletişime geçmelerini istemektedir.
“BYD İLE SÜREÇ SORUNSUZ DEVAM EDİYOR”
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan edinilen bilgilere göre, halihazırda BYD ve Chery ile Türkiye’deki fabrika yatırımları için yürütülen müzakerelerde herhangi bir sorun öngörülmüyor.
Bakanlık, BYD ile 8 Temmuz’da imzalanan anlaşma çerçevesinde yatırım sürecinin kesintisiz ilerlediğini ve diğer Çinli firmalarla görüşmelerin sürdüğünü bildiriyor.
ANLAŞMA TEMMUZ’DA İMZALANMIŞTI
Batı ülkeleriyle ekonomik ve ticari zorluklar yaşayan Çin, Türkiye’deki pazar çeşitliliğini artırma ve etkinliğini geliştirme stratejisi doğrultusunda ticari ilişkileri güçlendirmeye başladı.
Bu kapsamda, temmuz ayında dünyanın en büyük elektrikli araç üreticisi olan BYD firması ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı arasında Türkiye’de yatırıma yönelik bir anlaşma imzalanmıştı.
Anlaşmaya göre, BYD’nin Türkiye’de yaklaşık 1 milyar dolarlık yatırımla yıllık 150 bin araç kapasitenen sahip elektrikli ve şarj edilebilir hibrit otomobil üretim tesisi ile sürdürülebilir mobilite teknolojilerine yönelik bir AR-GE merkezi kurması öngörülüyor. 2026 sonunda üretime başlaması planlanan tesiste, 5 bin kişiye kadar doğrudan istihdam sağlanması hedefleniyor.
Türkiye’deki üretimin detaylarına değinen Li, “Yani yaklaşık 8 ila 12 farklı model arasında bir üretim üzerinde konuşuyoruz. Bu yüzden burada daha fazla model üretebilme ve kendimizi burada yerelleştirebilme şansını yakalamak istiyoruz.” şeklinde açıklamada bulunmuştu.
#Çin #ElektrikliAraç #Yatırım #Otomotiv #BYD #Hindistan #Türkiye #Sanayi #Teknoloji #ArGe #HibritOtomobil