Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde Yoğun Çalışmalar Devam Ediyor
Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) projesinde 30 binden fazla personelin görev aldığı ortaya çıktı. Projenin yürütücüsü Bayraktar, "Akkuyu, dünyanın en büyük nükleer santral şantiyesi. Dört reaktörü aynı anda inşa ettiğimiz için bu tür örnekler dünya genelinde oldukça nadir bulunuyor." şeklinde açıklamada bulundu.
Birinci reaktörün inşaatının yüzde 90’ından fazlasının tamamlandığını belirten Bayraktar, yaşanan zorlukları da gözler önüne serdi. Bayraktar, "Nükleerin doğası gereği karşılaştığımız zorluklar var. Bunun yanı sıra dışarıdan kaynaklanan zorluklarla da mücadele ediyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız da belirtmişti ki, Siemens’in hala depolarında beklettiği ve teslim etmesi gereken nükleer ada ile ilgili ekipmanlar var. Bu ekipmanlar, elektriğin iletimini sağlıyor ve şantiyede kullanılıyor. Maalesef, bu durum inşaatımızı yavaşlatıyor. Bu birkaç aylık bir gecikmeye yol açabilir. Ancak bu konuda hukuki bir dayanak ya da uluslararası bir yaptırım söz konusu değil, buna rağmen böyle bir siyasi karar alınmış durumda. Konu en üst düzeyde ele alındı." dedi.
Ayrıca, Bayraktar, teslim edilmesi gereken ekipmanın firmadan izahat talep etmediğini ifade ederek, "Bu konuda firmanın mutlaka bir bedel ödemesi gerekiyor. Türkiye piyasasında güçlü bir varlığı olan bir firma için, eğer amaç Rusya’ya yaptırım uygulamaksa, Türkiye’nin de ciddi şekilde etkilendiğini belirtmek gerekir. Bu durum, Türkiye’deki projeyi olumsuz etkiliyor. Söz konusu ekipmanın Türkiye’de kullanılacağına dair her türlü garanti verilmiş durumda ve bunun açıklanacak bir tarafı yok." değerlendirmesinde bulundu.
Söz konusu ekipmanın, 24 milyar dolarlık Akkuyu santralinde üretilen enerjinin sisteme aktarılması amacıyla nükleer şalt sahasında kullanılacağı bilgisini paylaşan Bakan Bayraktar, “Rosatom, bu ürünle ilgili alternatif siparişini Çin’e vermiş durumda ve bu ürün oradan gelecek.” ifadelerini kullandı.
Bakan Bayraktar, BOTAŞ ile Shell arasındaki LNG anlaşmasıyla ilgili de, "Tedarik kaynaklarımızı mutlaka çeşitlendirmemiz lazım. Son 7-8 yıl içerisinde gazlaştırma kapasitemizi artırıyoruz. Gazlaştırma kapasitemiz, başlangıçta 30-37 milyon metreküp iken şu an 160 milyon metreküpe ulaştı. Türkiye, ihtiyacı olan gazın en az yarısını sıvı olarak gemilerle alabilecek durumda. Bu çok büyük bir çeşitlendirme ve yenilik sağlıyor; dolayısıyla Shell anlaşması bu anlamda oldukça önemli." açıklamasında bulundu.